detector.media
23.02.2017 14:29
Нацрада за скаргою «Детектора медіа» перевірить телеканал «Україна»
Нацрада за скаргою «Детектора медіа» перевірить телеканал «Україна»
23 лютого на звернення ГО «Детектор медіа» Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Україна» через показ понівечених тіл у випуску програми «Говорить Україна» 6 лютого.

На цей випуск «Говорить Україна» звернули увагу читачі порталу «Детектор медіа», які повідомили, що 6 лютого о 20:54 у програмі «Говорить Україна» на каналі «Україна» крупним планом без ретуші показали фото двох людей з порізаними ножем обличчями та виколотими очима.

Зазначений випуск програми «Говорить Україна» за 6 лютого має назву «Братская месть». Він розміщений на сайті програми «Говорить Україна» і на YouTube-каналі «Говорить Україна». У цьому випуску дійсно показували наслідки насильства: зокрема на 1-й хвилині випуску – крупним планом понівечене обличчя вбитого 17-річного хлопця, на 59-й хвилині – понівечені обличчя хлопця і жінки, обидва з виколотими очима.

Проект «Говорить Україна» демонструється щодня по буднях у вечірньому прайм-таймі, з 19:45 до 21:00, коли біля екранів телевізорів зібрана найбільша сімейна аудиторія, в цей час її можуть побачити й діти.

ГО «Детектор медіа» звернула увагу на ознаки порушення телеканалом «Україна» вимог абзацу 5 частини 2 статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (заборона на необґрунтований показ насильства), абзацу 8 частини 2 статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і частини 2 статті 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (заборона трансляції в час, доступний для дитячої аудиторії (з 6:00 до 23:00) відеосюжетів, що можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися).

Зазначимо, що це не поодинокий випадок на українському телебаченні. Раніше увага Національної ради була прикута до телеканалу СТБ, якому регулятор у липні 2016 року оголосив попередження, а в грудні 2016 року призначив повторну перевірку через показ контенту, що може завдати шкоди дітям. Спірний контент телеканалу СТБ був також предметом розгляду Незалежної медійної ради, яка вбачає в ньому порушення норм законодавства, а окремі члени Незалежної медійної ради звернули увагу на систематичність таких порушень в ефірі багатьох телеканалів.

У зв’язку із цим ГО «Детектор медіа» попросила Нацраду розглянути скаргу, перевірити телеканал «Україна» щодо дотримання вимог законодавства під час показу 6 лютого програми «Говорить Україна» і вжити заходів у межах своєї компетенції.

Моніторинг Нацради зафіксував, що на початку трансляції програми «Говорить Україна» було розміщено спеціальне попередження про зміст проекту. Показ такого контенту до 23:00 може зашкодити неповнолітній аудиторії.

Нацрада призначила перевірку, яка має з’ясувати дотримання телеканалом вимог абзацу 8 частини 2 статті 6, частини 5 статті 28, частини 2 статті 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (про захист дітей від шкідливого контенту).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY