detector.media
23.02.2017 10:15
У Києві можуть припинити випуск газети «Кримська світлиця»
У Києві можуть припинити випуск газети «Кримська світлиця»
Єдине щотижневе україномовне суспільно-політичне літературне видання, яке випускалося в форматі газети до березня 2014 року в Криму, — «Кримська світлиця» може припинити випускатися в Києві.

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на кримське агентство новин QHA.

Глава громадського союзу «Координаційна Рада вимушених переселенців з Криму» Андрій Щекун зазначив, що на даний момент питання фінансування видання вирішується з Міністерством культури. У разі, якщо газету не підтримають на державному рівні, її доведеться закрити.

Кримські журналісти вирішили написати колективний лист на підтримку «Кримської світлиці» та розіслати до різних відомств, у тому числі і до Міністерства культури.

Нагадаємо, газета «Кримська світлиця» виходила на півострові з 1992 року. Видання систематично зазнавало фінансових труднощів, припинялися виплати зарплат, однак газета продовжувала вихід. Засновники видання – Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець – Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

14 березня 2016 року вийшов наказ гендиректора Національного газетно-журнального видавництва про переведення редакції із Сімферополя до Києва. Тоді колишній головний редактор газети Віктор Качула відмовився від переїзду. 31 травня 2016 року він був звільнений. Пізніше пан Качула заявив, що не згоден з таким рішенням керівництва.

У Києві перший номер оновленої всеукраїнської громадсько-політичної літературної газети «Кримська світлиця», яка друкується українською мовою, і раніше видавалася у Криму – до окупації півострова Росією, вийшов у липні. Конкурс на посаду головного редактора виграв сімферополець, філолог Віктор Мержвинський, який нещодавно був демобілізований із зони АТО. Незабаром він приступить до роботи. Нова команда видання повністю сформована з кримчан. Газета виходить щотижня накладом у тисячу примірників.

Нагадаємо, 22 грудня 2016 року під стінами Кабінету міністрів України активісти та журналісти організували пікет з вимогою врятувати «Кримську світлицю» і ряд культурологічних видань, які входять в державне підприємство «Національне газетно-журнальне видавництво». Приводом для акції стали фінансові проблеми і рекомендація Мінкультури України скоротити штат співробітників видань, які підпорядковані видавництву.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY