detector.media
17.02.2017 16:45
Українсько-польська міжпарламентська група закликала владу Росії звільнити Сущенка
Українсько-польська міжпарламентська група закликала владу Росії звільнити Сущенка
Українсько-польська міжпарламентська група закликала владу РФ негайно звільнити українського журналіста Романа Сущенка та всіх громадян України, яких незаконно утримують у Росії

Про це йдеться у заяві, підписаній українськими та польськими членами групи в п'ятницю у Варшаві, повідомляє «Укрінформу».

«Ми, члени Польсько-української парламентської групи та Українсько-польської групи дружби, протестуємо проти незаконного утримання у Російській Федерації журналіста Національного інформаційного агентства України "Укрінформ" Романа Сущенка... Ми закликаємо владу Російської Федерації негайно звільнити Романа Сущенка та усіх громадян України, які незаконно утримуються в ізоляторах та в'язницях виключно з політичних причин», - йдеться в заяві.

У документі також зазначається, що ФСБ не представила переконливих доказів нібито «шпигунської діяльності» журналіста, а тому є всі підстави стверджувати, що його переслідування має характер провокації і вписується у контекст політики цілеспрямованої дестабілізації України та залякування її громадян, яку Росія невпинно веде з 2014 року.

«Це є замахом на свободу слова та порушенням прав людини», - констатується у документі. 

Заяву підписали 10 депутатів Верховної Ради України та Сейму Польщі.

Як повідомляв «Детектор медіа», власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». Покарання за ст. 276 КК РФ («Шпигунство») передбачає до 20 років позбавлення волі.

15 грудня Московський міський суд відхилив скаргу на арешт журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, за допомогою якої захист намагався змінити запобіжний захід на домашній арешт. Суд залишив у силі рішення Лефортівського районного суду Москви від 28 листопада 2016 року про продовження утримання українця під вартою до 30 січня 2017 року.

Міністерство закордонних справ України (МЗС) висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням російського суду продовжувати тримати під вартою українського журналіста Романа Сущенка.

25 січня Лефортовський районний суд Москви відмовився приймати лист від Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України (МОУ), в якому заявлено, що Сущенко не є співробітником управління та продовжив арешт незаконно затриманого в РФ журналіста Сущенка ще на три місяці, до 30 квітня 2017 року.

14 лютого Московський міський суд залишив без задоволення апеляційну скаргу адвоката Марка Фейгіна та залишив журналіста Романа Сущенка під вартою в СІЗО Москви.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Московського міського суду залишити без змін постанову Лєфортівського районного суду Москви про продовження до 30 квітня терміну тримання під вартою Романа Сущенка, незаконно затриманого в Росії за сфальсифікованими обвинуваченнями.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY