detector.media
Оксана Романюк
15.02.2017 23:03
Вільна інтерпретація «Вестей»

Щойно з безмежним здивуванням прочитала інтервію Ольги Семченко з холдингу «Весті». Пані Семченко чомусь вважає, що спільне дослідження Інститут Масової Інформації (ІМІ) та Репортерів без кордонів, яке встановило, що холдинг активно приховує інформацію про структуру власності - це «собраніє слухов, которые курсировали на рынке о нашем холдинге». І мало того, на думку Семченко, все дослідження, яке охопило ключові холдинги країни, і в якому брала участь відома міжнародна організація, ще й було виконано на замовлення Нацради. Напевно, все це з єдиною метою - покарати «Весті»))

Оскільки буквально на минулому тижні холдинг «Весті» прислав нам дивний запит на інформацію, просив нас роздрукувати наш сайт з дослідженням, і прислати їм у письмовому вигляді, а ще раніше - взагалі сплутав ІМІ з ІМП і завалював запитами наших колег, я припускаю, що вони просто знову не розібрались. Ні у суті дослідження, ні в методології, ні у медійному законодавстві. Але ми завжди готові проконсультувати, особливо якщо інтерес до покращення підзвітності і прозорості проявляють медіахолдинги, які ховаються за фіктивними фірмами.

Отже, дослідження прозорості медіавласності базувалося на відповідній методології Репортерів без кордонів. Ознайомитися з нею можна на сайті проекту МОМ у розділі «Методологія». Відповіді на додаткові питання щодо збору інформації та її опрацювання можна знайти у розділі FAQ (веб-сайт: http://ukraine.mom-rsf.org/).

Під час дослідження ми надіслали листи до газети «Весті» та телеканалу UBR, оскільки саме ці два активи медіахолдингу ми прицільно розглядали. Ми повідомили їм деталі про дослідження, попросили їх співробітничати з нами та поінформувати нас про структуру власності даних медіа. Подібні листи ми надсилали усім медіа, яких стосувалось дослідження, і багато з них детально і повно відповідали. Але - від «Вестей» ми жодної відповіді так і не отримали.
Ми також вивчали сайт, в тому числі, окремого медіа «Радіо Вести», і розглядали холдинг в цілому. На сайті радіо немає жодної інформації про структуру власності даної телерадіоорганізації. Це є порушенням, як мінімум, вимог ст. 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Також ч. 4 ст. 12 Закону визначено, що структура власності суб’єкта інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення визнається прозорою, якщо інформація, оприлюднена на його офіційному веб-сайті.

Але далі ще цікавіше. Інформації про структуру власності немає ні на сайті, ні на веб-сайті холдингу, де посилання на «Радіо Вести» сформульоване на відповідний веб-сайт. На цьому сайті також немає жодної інформації про структуру власності, що є порушенням закону. Але і це ще не все. Інформацію про структуру власності ми знайшли на такому собі дивному сайті ТОВ «Телерадіокомпанія "Дивосвіт"», який взагалі ніяк не повязаний із сайтами холдингу. Тобто «Весті» якби і оприлюдинили інформацію - але не там, де мали це зробити, і знайти цю інформацію користувачу просто неможливо)) Це лише маленький приклад, я вже не говорю нічого про самі схеми і фірми з фірмочками - щоб не умножати печаль.

Але, менше з тим. Після такої дуууже «вільноі інтерпретації» нашого дослідження, у мене просто виникає багато питань до іншої аргументації, яку озвучує Семченко.

Оригінал посту опублікований у Фейсбуці

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY