detector.media
12.02.2017 13:03
Європейська кіноакадемія закликає Росію звільнити Олега Сенцова
Європейська кіноакадемія закликає Росію звільнити Олега Сенцова
11 лютого у спеціальній програмі 67-го Берлінського міжнародного кінофестивалю відбулася офіційна прем’єра документальної стрічки російського режисера Аскольда Курова «Процес» про суд у Росії над Олегом Сенцовим, незаконно ув’язненим в Росії українським режисером. Після показу відбувся флеш-моб #FreeSentsov Європейської кіноакадемії.

Про це повідомив у Twitter посол України в Німеччині Андрій Мельник.

«На #Berlinale2017 пройшла прем'єра фільму "Процес" про Олега Сенцова та флеш-моб Європейської кіноакадемії з вимогою #FreeSentsov. Повний аншлаг на прем'єрі фільму "Процес" про Олега Сенцова за участю членів жюрі фестивалю, депутатів Бундестагу, дипломатів», - написав він.

«Слідству було вигідно "призначити" Сенцова керівником терористичної організації з двох причин. По-перше, з'явилася гучна справа, яка добре доповнювала пропагандистські міфи, що наповнювали в той час все ефіри російського телебачення. По-друге, вони нейтралізували самого Олега, який під час анексії Криму був важливим цивільним активістом. Таким чином, російська держава дала зрозуміти і іншим незгодним кримчанам, якими методами воно готове боротися з ними», - сказав режисер Аскольд Куров у коментарі DW.

Європейська кіноакадемія звернулася до російської влади з закликом звільнити українського режисера Олега Сенцова. Голова академії, відома польська режисерка Агнешка Холланд назвала його жертвою політичного переслідування, повідомляє DW.

Варто зазначити, що акції на підтримку Олега Сенцова на Берлінале проходять щорічно. У 2016 році на кінофестивалі пройшла акція на підтримку Сенцова, яку організували міжнародна правозахисна організація Amnesty International, Німецька та Європейська кіноакадемії. У 2015 і 2014 роках Академія мистецтв в Берліні виступала з протестом проти арешту Сенцова.

Нагадаємо, російський режисер Аскольд Куров знімав засідання суду в Ростові-на-Дону (Росія), в ході якого український режисер Олег Сенцов був засуджений за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі до 20 років позбавлення волі.

Прес-показ документального фільму «Процес» («Випробування: Росія проти Олега Сенцова»), виробленого Естонією, Польщею і Чехією, відбувся на Берлінському кінофестивалі 10 лютого.

На фото - після показу фільму про Олега Сенцова

Фото: Twitter посла України в Німеччині Андрія Мельника

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY