detector.media
08.02.2017 16:25
У січні зафіксовано 15 випадків порушень свободи слова в Україні – дослідження ІМІ
У січні зафіксовано 15 випадків порушень свободи слова в Україні – дослідження ІМІ
З початком 2017 року ІМІ зафіксував по Україні загалом 15 випадків порушень свободи слова, які сталися у десяти областях країни. З них основними порушеннями у січні стали - перешкоджання професійній діяльності журналіста - 5 та обмеження доступу до публічної інформації - 4.

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

У січні 2017 року лідерами з перешкоджань стали Рівне та Донеччина. В цих регіонах журналістам перешкоджали вести зйомку, штовхали, били камеру працювати приватні особи, охорона та посадовець.

В Одесі, Миколаєві, на Полтавщині та Закарпатті порушували право на доступ до публічної інформації переважно місцева влада, комунальні підприємства та суд.

«Загалом січень видався більш-менш спокійним місяцем. Ми не зафіксували жодного випадку побиття журналістів. Якщо взяти січень минулого року, тоді ІМІ зафіксував чотири випадки», - зазначила експертка ІМІ Катерина Дячук.

Водночас ІМІ звертає увагу на небезпечний випадок нового виду, коли українські провайдери, піддаючись економічному тискові, виконують рішення російських правоохоронних органів.

Мова йде про випадок цензури, який зафіксував ІМІ – харківський провайдер безлімітного хостингу, який обслуговував інформаційний портал «Вечірня Умань» (vch-uman.in.ua), заблокував доступ до сайту на вимогу Роскомнагляду та Генеральної прокуратури РФ.

Крім того, ІМІ зафіксував 3 випадки погроз, та по 1 випадку судових позовів від журналістів та кібер-атаки.

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував 4 випадки порушень прав журналістів, які, зокрема, чинили представники ФСБ Росії. Зокрема, вручення з порушенням Кримінально-процесуального кодексу України журналісту Миколі Семені обвинувального висновку у справі про сепаратизм. За версією слідства, кримський журналіст «підготував статтю під назвою “Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму”, в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

Крім того, у Криму заблокували доступ до сайту «Історичної правди».

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 1 випадок цензури, 5 випадків перешкоджання, 4 - доступу до інформації та 3 випадки погроз.

Нагадаємо, за даними ІМІ, у 2016 році на неокупованій території України було зафіксовано 264 випадки порушень свободи слова, що приблизно на 15% менше, ніж минулого року (у 2015 році ІМІ зафіксував 310 порушень свободи слова в Україні, у 2014 році – 995 випадків).

Фото: kp.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY