detector.media
Ярослав Зубченко
07.02.2017 13:26
Порошенко і Гройсман спішать на допомогу
Лаври за звільнення Львова від сміття телеканали віддали людям із БПП

Рейтинги Андрія Садового падають. У березні 2016 року Центр Разумкова повідомляв, що 8,9 % українців хотіли би бачити лідера «Самопомочі» та мера Львова своїм Президентом. У листопаді рейтинг його підтримки становив уже5,7 %. А перед Новим роком упав до 4,5 %. Безумовно, на падінні рейтингів Садового позначилося і «львівське сміття». Серед жителів Львова — точно. Післятрагічних подій на Грибовицькому сміттєзвалищі у травні 2016 року проблема відходів постійно фігурує в новинах про мера (особливо активно до висвітлення теми долучався телеканал «Інтер»).

Стежачи за тематичними повідомленнями, особливо в підсумкових випусках новин 29 січня на «Україні» та 5-му каналі, важко не повірити в теорію змови. Інколи здається, що не просто так на сміттєвій темі піарять виключно членів Блоку Петра Порошенка. І не просто так висвітлюють позицію Андрія Садового як настільки безпорадну. Не просто так пропускають в ефір жарти про слоган «Самопомочі» від уже згаданих членів БПП. І не просто так ігнорують очевидне запитання: в чому ж заслуга влади, якщо вона просто дозволила робити те, що раніше забороняла? А якщо згадати ще історію з Садовим-прем’єром... Але про все по порядку.

27 січня Володимир Гройсман приїхав у Львів, щоби допомогти місцевій владі вирішити сміттєву проблему міста. У результаті Львову дозволили вивозити відходи на обласні полігони, а для будівництва сміттєпереробного комплексу обрали землю. На 5-му каналі та «Україні» це мало досить гіпертрофований вигляд.

У «События недели» на телеканалі «Україна» 29 січня тематичний сюжет має назву «Мусорный коллапс»: «Мусор месяцами копится во дворах. Вывести все нет физической возможности, свалка под Львовом закрыта после пожара, а нового места под полигон до последнего не могли найти».

Детально описавши масштаби проблеми, переходять до особистих закидів меру Львова. Коментує його прямий політичний опонент, представник партії «Свобода» Маркіян Лопачак: «Одним із меседжів міського голови Садового, коли він вперше йшов на вибори 2006 року, власне на зустрічі з громадою села Грибовичі була обіцяна про те, що питання сміттєзвалища, закриття і рекультивації буде стояти одним із пріоритетних. На жаль, не зважаючи на тиск громадськості і наполягання депутатського корпусу, міський голова — чи то через невміння, чи то через небажання, чи, можливо, через якісь інші причини це питання відкладав і методично не вирішував». Про те, що сама «Свобода» обіцяла збудувати сміттєпереробний завод ще сім років тому, на каналі мовчать. Звісно, в сюжеті є й синхрон мера. У ньому він змушений виправдовуватися перед очільником Львівської області Олегом Синюткою (член керівництва БПП) за відсутність письмових відмов від сміттєвих полігонів на прийом сміття. Андрій Садовий на відео стверджує, що «люди бояться за свою роботу і за своє життя». «Другое дело — деньги налогоплательщиков. Их тратить не боятся — денег на мусороперерабатывающий или мусоросжигающий завод у города нет, зато есть на дорогостоящую перевозку мусора», — відповідає йому за кадром журналіст, після чого спокійно оголошує інформацію, спростовану вісім місяців тому, буцімто мерія отримала більше сорока пропозицій із будівництва сміттєпереробного заводу, але всі відхилила. Цей момент (49:30–50:07), до речі, чомусь озвучують під біт для хіп-хопу.

Загалом, за словами журналістів, «экологическая катастрофа стала реальностью» і «в ситуацию пришлось вмешиваться президенту и премьеру. Пётр Порошенко, в частности, отметил, что львовский мусор — это не проблема страны, а проблема Львова, и убирать отходы — прерогатива органов местного самоуправления. На неделе Львов посетил премьер и поручил мэру в течение полугода открыть мусороперерабатывающий завод».

У «Событиях» наголошують, що «после подключения правительства к решению мусорного вопроса быстро нашелся новый полигон, да и финансирование готовы предоставить европейские институты — оказывается, было бы желание». От тільки про те, що бажання було, телеканал чомусь не згадує. Мовчать проміжнародні звернення Садового, мовчать про економічні проблеми і, головне, мовчать про відмову влади допомагати раніше. Зате згадують: «Интересная деталь: к приезду главы правительства мусорные горы с большей части львовских улиц молниеносно исчезли». Тут, правда, нічого «цікавого» немає — сміття прибрали за чотири дні силами ОДА (а от чому не робили цього раніше — це журналістам, мабуть, нецікаво).

Аналогічна ситуація і на 5-му каналі: «Садовий тягнув-тягнув, не витягнув. Міські депутати тягнули-тягнули — теж не подужали. Вже й область до вирішення проблеми долучилася, зрештою, про львівські смітники заговорили навіть прем’єр та президент. Чи нормально це, що смітниками переймається особисто Гройсман?». Тут більшість уваги приділяють уже не проблемі, а її вирішенню. Землю під сміттєпереробний комплекс виділили, а «розповісти Андрію Садовому, як треба господарювати у місті, приїздить прем’єр-міністр». Після цього слідує коментар Гройсмана і жарт Олега Синютки про слоган «Самопомочі»: «Я так розумію, сьогодні міський голова взяв, але ще не зробив». Сам Андрій Садовий лише ніяково посміхається.

Після подібних сюжетів здається, що на ниві проєвропейських партій стає занадто мало місця для існування чесної конкуренції. Якщо на «Інтері», що не раз був помічений у підігруванні БПП, Садового вже давно просто критикують, то на 5-му каналі й «Україні» прямо протиставляють. Синютка допитується — Садовий виправдовується. Синютка жартує — Садовий ніяково посміхається. Гройсман вирішує проблеми за один приїзд — Садовий не може цього зробити вже 11 років. Це не просто чорний піар, це піар на приниженні конкурентів. Але теорії змови ми все ж лишимо Оксані Сироїд.

P. S. Так сталося, що на виділеній під час приїзду прем’єра землі збудувати завод, мабуть, теж не вийде. У ситуації, коли міська рада шукала місце вже вісім місяців, а ОДА знайшла його прямо під приїзд Гройсмана, — ЗМІ ніякого підвоху не запідозрили й із експертами не поспілкувалися.

Детальніше про це та про розквіт піару на «Україні» і його креативні форми на «Інтері» читайте в публікації «Джинса заколосилася. Огляд підсумкових тижневиків телеканалів ICTV, “Україна”, “1+1”, “Інтер” та 5-го каналу за 29 січня 2017 року».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY