detector.media
07.02.2017 10:15
НСЖУ повідомляє про затягування справи убитого три роки тому журналіста Веремія
НСЖУ повідомляє про затягування справи убитого три роки тому журналіста Веремія
Юрія Крисіна, який обвинувачується в тому, що в складі «тітушок» бив журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія бейсбольною битою на перетині вулиць Великої Житомирської та Володимирської 18 лютого 2014 року, суд системно звільняє з-під варти. Справу не можуть довести до кінця уже 3 роки.

На цьому наголошує Національна спілка журналістів України (НСЖУ).

«Цій особі інкримінується хуліганство. Справу перекваліфіковано з умисного вбивства. Обставини справи і все слідство побудоване більше на свідченні обвинуваченого. Крисіну інкримінується напад на В’ячеслава Веремія і в розумінні слідства він є також головним свідком у справі вбивства журналіста», – коментує НСЖУ керівник Адвокатської дорадчої групи Віталій Титич.

В той же час, Крисін дав покази, що постріл з пістолета у В’ячеслава Веремія здійснив житель Горлівки Джалал Алієв.

«Проте з наявних матеріалів, і з того, що видно у справі (а було багато відео), однозначно не можна стверджувати, що це поранення смертельне, і воно призвело до смерті В’ячеслава. Це теж доволі цікавий момент, який залишися недосліджений належним чином», – зазначив пан Титич.

Також, за його словами, кваліфікація як хуліганство не відповідає реальним обставинам і навіть самим свідченням, які надавав Крисін.

«Тому ключова вимога до прокуратури, яка сформульована – це зміна обвинувачення. Він щонайменше має бути звинувачений у перешкоджанні мирним зібранням громадян, яке він здійснював шляхом хуліганських нападів», – наголосив адвокат.

Правозахисниця, координатор «Медійної ініціативи за права людини» Марія Томак, яка стежить за розслідуванням вбивства журналіста, зауважує: Крисін – досить «цікава» фігура, бо саме через нього закрили судовий процес від громадськості.

«Спершу йому змінили запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт, бо нібито йому загрожувала небезпека у СІЗО. Потім захист подав клопотання про те, щоб його відпустити під особисті зобов’язання. Крисін дійсно може багато знати «зайвого», але чи це привід, щоб звільняти його з-під варти, а головне – закривати від суспільства одну із ключових майданівських судових справ?» – коментує Томак.

У цій справі, каже правозахисниця, дуже багато питань без відповідей. Зокрема, і те, хто стоїть за Крисіним, якому системно вдається «вийти сухим із води», і кому потрібно, аби слухання відбувалися в закритому режимі.

За узагальненими даними, які оприлюднює Національна спілка журналістів України (НСЖУ), у лютому 2014 року 95 вітчизняних та іноземних журналістів було побито (найбільше – в Одесі, Харкові, Черкасах та Криму), на 9 редакцій медіа було скоєно напади, 12 журналістів отримували погрози, одного колегу в Запоріжжі затримали. У Києві від рук «тітушок»  помер журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій, а на Майдані – студент і журналіст Ігор Костенко.

«Винні і у вбивствах журналістів, і у  інших злочинах проти працівників медіа, що сталися в цей період, досі не покарані», - наголошує в.о.голови НСЖУ Сергій Томіленко

«Справа убивства В’ячеслава Веремія, як і Павла Шеремета у 2016 році, перебуває на громадському контролі Міжнародної федерації журналістів, яка спільно з Національною спілкою журналістів України проводить нині кампанію боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів. За оцінками  вітчизняних і міжнародних експертів рівень захищеності журналістів від фізичної агресії в Україні є неприпустимо низьким», – йдеться в повідомленні НСЖУ.

Нагадаємо, журналіста В'ячеслава Веремія було вбито в Києві в ніч проти 19 лютого 2014 року. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Києва на машину напали озброєні невідомі, витягли водія і пасажирів, почали їх бити залізними прутами, потім вистрелили у журналіста. В'ячеслав Веремій помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення. Вбивці журналіста досі не встановлені й не покарані.

Колишній спортсмен, уродженець Донбасу Юрій Крисін є одним з підозрюваних у нападі на В'ячеслава Веремія. 16 жовтня 2014 року підозрюваного у побитті та притягнутого до відповідальності за статею «Хуліганство» Юрія Крисіна суд відпустив з-під арешту. 

12 жовтня 2015 року Голосіївський райсуд Києва заарештував на два місяці Юрія Крисіна, але в іншій справі - перестрілці біля метро «Житомирська». Він був затриманий за підозрою у вимаганні данини з підприємців на автостанціях біля станції метро «Житомирська», на Центральному вокзалі і автовокзалі. В ході обшуку в його BMW виявили гранати, які експертиза визнала бойовими. Незважаючи на це, Юрій Крисін знову опинився на волі.

5 травня 2016 року Юрій Крисін, незважаючи на перебування під слідством у справі про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія, в складі організованої злочинної групи скоїв розбійний напад на автозаправку. На відеозаписі з камер спостереження видно, що  після побиття одного з охоронців він вистрелив йому в ногу з травматичного зброї.

16 серпня 2016 року Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб для Юрія Крисіна.

Юрію Крисіну, відомому в кримінальних колах під прізвиськом «Шафа», інкримінували хуліганство, вчинене групою осіб. Суд за клопотанням адвоката підсудного пройшов в закритому режимі.

У листопаді 2016 року Печерський райсуд Києва залишив Юрія Крисіна під вартою.

У грудні 2016 року стало відомо, що у Києві Апеляційний суд втретє звільнив з-під варти Юрія Крисіна.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY