detector.media
02.02.2017 16:39
Оксана Романюк спростувала «зраду», яку українські ЗМІ побачили у звіті Freedom House
Оксана Романюк спростувала «зраду», яку українські ЗМІ побачили у звіті Freedom House
Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ), спростовує інформацію, опубліковану в українських ЗМІ, про те, що міжнародна неурядова організація Freedom House у своєму звіті «Свобода у світі-2017» відокремила Крим від України, позначивши його фіолетовим кольором, як і Росію.

Про те, що Freedom House «відокремила» Крим від України написали, зокрема, «Дзеркало тижня», «Українська правда», УНІАН, 112.ua, «Українські новини», «Аргументы и факты», 24news та інші ЗМІ.

«Детектору медіа» пані Романюк пояснила, що у своїй доповіді Freedom House не оцінювала територію Криму як частину Росії.

Насправді колір на мапі показує стан свобод у країні чи на певній території.

Якщо країна/територія є «Вільною (1,0 – 2,5 балів)» - вона позначена зеленим кольором. Якщо є «Частково вільною (3,0 – 5,0 балів)» - позначено жовтим кольором. Якщо ж є «Невільною (5,5 – 7,0 балів)» - фіолетовим.

«Фіолетовий колір означає те, що ця територія є невільною, і що там дуже сильно порушується свобода слова і права людини. А жовтий колір території України означає те, що наша країна вважається частково вільною. Я вважаю неправильно фарбувати Крим жовтим, тому що нам потрібно максимально привернути увагу до ситуації в Криму. І фіолетовим кольором, наприклад, позначена половина Африки, Придністров’я. Це теж не означає, що ці всі країни є частиною Росії. І колір є ознакою статусу. Ніхто Крим до Росії не приєднував»,  – пояснила пані Романюк.

Вона вважає, що Freedom House вчинив коректно, оцінивши окремо ситуацію в Криму. Тому що, за її словами, Україна не несе відповідальності за злочини, скоєні на території Криму - і, відповідно, ситуація в Криму не має позначатися на власному рейтингу України. Це - відповідальність РФ.

«У нас велике прохання до Freedom House прорейтингувати Крим окремо як анексовану територію і приєднати це до звіту про Україну. Тобто він є в частині звіту про Україну, але ті злочини, які були скоєні в Криму російською владою, не впливають на рейтинг України, тому що українська влада не несе за них відповідальності. Тому в Криму буде свій окремий рейтинг, буде свій окремий звіт. Ми вважаємо, що це є більш оптимальним варіантом», – додала вона.

Пані Романюк також вважає неправильним, коли «міжнародні організації оцінюють рейтинг України по правам людини та по свободі слова і вішають злочини, скоєні в Криму, на Україну».

Нагадаємо, у звіті Freedom House «Свобода у світі-2017» Україна за рівнем політичних прав і громадянських свобод опинилася у розділі «частково вільних» країн, набравши за 100-бальною шкалою 61 пункт. Тоді як Росія отримала статус «невільної», набравши 20 пунктів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY