detector.media
27.01.2017 15:15
Юристи ІМІ готуються декриміналізувати доступ до публічної інформації
Юристи ІМІ готуються декриміналізувати доступ до публічної інформації
Юридичний відділ Інституту масової інформації (ІМІ) за підтримки Офісу Ради Європи готує низку змін, які стосуються статей Кримінального кодексу України щодо перешкоджання журналістській діяльності – 171-ї та 345.1.

Про це повідомив юрист ІМІ Роман Головенко, пише «Доступ до правди».

Зокрема, планується вилучити зі статті 171 кримінальну відповідальність за незаконну відмову на запит журналіста.

«Це спричиняє бюрократичну тяганину в Нацполіції. До того ж  суспільної небезпеки і злочину, відповідно, в таких випадках зазвичай нема», - сказав Головенко.

Також планується переведення з кримінального кодексу в адміністративні правопорушення «вплив на журналіста в будь-якій формі» (ст. 171 КК),  зміна визначення журналістської діяльності (ст. 345-1 КК) – замість цього має бути перелік елементів такої діяльності, а також прибрати формулювання про захоплення журналіста як заручника з метою перешкоджання його діяльності.

Як відомо, 4 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за перешкоджання діяльності журналістів. Тоді ВР внесла зміни до 171 статті ККУ, додавши до статті те, що незаконна відмова у доступі журналіста до інформації може бути покарана  штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Медіа-юристи попереджали про те, що криміналізація доступу є надмірною, оскільки у цьому порушенні немає високого ступеню небезпеки для суспільства, яка є основною ознакою для кваліфікації певного діяння злочином, а також про складнощі, які викликатиме застосування цієї норми на практиці.

Нещодавно на прес-конференції представник Уповноваженого з прав людини – начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації Ірина Кушнір заявила, що журналісти – найменш захищена професійна група щодо доступу до публічної інформації.

Нагадаємо, за даними ІМІ, у 2016 році на неокупованій території України було зафіксовано 264 випадки порушень свободи слова, що приблизно на 15% менше, ніж минулого року (у 2015 році ІМІ зафіксував 310 порушень свободи слова в Україні, у 2014 році – 995 випадків).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY