detector.media
27.01.2017 14:32
У секретаріаті омбудсмена заявили, що журналісти – найменш захищена група щодо доступу до інформації
У секретаріаті омбудсмена заявили, що журналісти – найменш захищена група щодо доступу до інформації
Журналісти – найменш захищена професійна група щодо доступу до публічної інформації: їхні скарги розглядаються найдовше.

Про це повідомила Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з прав людини – начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації, повідомляє «Доступ до правди».

«З огляду на внесення змін до Кримінального кодексу України, якими передбачено посилення відповідальності за неправомірну відмову журналістам, ми вимушені відправляти ці скарги до поліції, щоб там розібралися, чи є склад кримінального правопорушення. І тільки після того, як поліція прийме рішення, що складу кримінального правопорушення немає, ми можемо перевідкрити провадження у рамках кодексу про адміністративні правопорушення. Це надто затягує процедуру захисту прав журналістів», - сказала вона.

Також пані Кушнір відзначила, що скарги журналістів стосується випадків як ненадання відповіді взагалі, так і неправомірної відмови на запит. Перша ситуація, за її словами, не підпадає під регулювання Кримінального кодексу, тому буде вирішуватися у загальному порядку, але якщо надано неправомірну відмову, то тоді це має бути перевірено поліцією на наявність складу злочину.

«На превеликий жаль, поліція поки що не показує ефективних результатів. Всі справи поки що повертаються з висновками, що немає складу кримінального правопорушення. І на превеликий жаль, із внесенням змін до Кримінального кодексу найнезахищенішою групою щодо доступу до інформації виявилися журналісти», - наголосила Ірина Кушнір.

Як зазначено на сайті, статистика по таких скаргах в Секретаріаті Уповноваженого не ведеться.

НАагадаємо, 4 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за перешкоджання діяльності журналістів. Тоді ВР внесла зміни до 171 статті ККУ, додавши до статті те, що незаконна відмова у доступі журналіста до інформації може бути покарана  штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, 14 листопада редактор сайту «Доступ до правди» Леся Ганжа подала позов до Київського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправними дії Служби безпеки України (СБУ) та зобов’язати її надати інформацію на запит про пенсіонерів-переселенців

В грудні журналіст хмельницького інтернет-видання «Незалежний громадський портал» Дмитро Шеремета звернувся зі скаргою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської через відмову Кам’янець-Подільського міськрайонного суду (Хмельницька область) у наданні копії автобіографії судді Олени Швець

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY