detector.media
Мар'яна Закусило
16.01.2017 14:55
СТБ – про «Битву екстрасенсів» за участі російських військових і наслідки її показу
СТБ – про «Битву екстрасенсів» за участі російських військових і наслідки її показу
СТБ вирізав з випуску «Битви екстрасенсів» понад 2 хвилини, в яких учасники та екстрасенси розмовляли про Україну. Але цього виявилося недостатньо. «Маємо зізнатися, що наші співробітники невірно оцінили контент… Ми в жодному разі не знімаємо з себе відповідальності та визнаємо, що такі дії щодо трансляції в ефірі СТБ є неприпустимими», - заявили на каналі

Увечері 15 січня соцмережі вибухнули скандалом: канал СТБ показав випуск «Битви екстрасенсів» виробництва російського телеканалу ТНТ, учасниками якого були російські військові, у тому числі один військовий, який воював на Донбасі.

У випуску програми один з її учасників, чоловік-екстрасенс, сказав про одного з військових, що «він воював, і зовсім недавно». Коли ведуча уточнила у нього - чи в Сирії служив військовий, екстрасенс відповів: «Ні. Україна». Військовий пізніше підтвердив на камеру, що «служив там», маючи на увазі Україну. Також в іншому епізоді того ж випуску, він, розмовляючи з екстрасенсом, додав, що його «принижували» та примушували копати собі могилу під час «служби на Україні».

Реагуючи на обурення в соцмережах, у ніч на 16 січня генеральний директор телеканалу СТБ і керівник медіагрупи StarLightMedia Володимир Бородянський на своїй сторінці у Facebook вибачився за показ «Битви екстрасенсів» за участі російських військових. Він поінформував про рішення припинити показ програми «Битва екстрасенсів» виробництва російського каналу ТНТ і звільнити співробітників, які допустили вихід в ефір епізоду за участі російських військових.

Зранку 16 січня на інцидент в ефірі СТБ відреагувала Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Член Нацради Сергій Костинський повідомив «Детектору медіа», що ефір СТБ записаний та опрацьовується: «Ми працюємо над цим, і реакція Національної ради буде оперативною. Це жорсткий факап».

Згодом на своєму сайті Нацрада повідомила, що розгляне питання трансляції «Битви екстрасенсів» з російськими військовими на найближчому засіданні 19 січня. Нацрада винесе це питання на розгляд з голосу (його немає в оприлюдненому на сайті порядку денному засідання) й «ухвалить рішення відповідно до чинного законодавства».

Тим часом у соцмережах точаться дискусії щодо того, чи вирізав СТБ якісь епізоди за участі російських військових з програми виробництва ТНТ, а також щодо того, кого саме планує звільнити Володимир Бородянський. «Детектор медіа» вирішив з’ясувати подробиці безпосередньо в прес-служби СТБ. На каналі відповіли на всі наші запитання, за винятком одного – кого саме буде звільнено за показ скандального випуску «Битви екстрасенсів».

- Чи редагував СТБ якимось чином перед постановкою в ефір випуск російської «Битви екстрасенсів», який був показаний 15 січня? Якщо так, то що саме було змінено у випуску?

- Так, даний випуск «Битви екстрасенсів» редагувався особами, відповідальними за вихід програми в ефір СТБ, згідно вимог чинного законодавства. Загалом було вирізано 2 хв 03 сек, в яких учасники та екстрасенси розмовляли про Україну та про службу одного з військових на нашій території.

- Чи розглядалася до виходу в ефір можливість не показувати цей випуск? Чому все-таки було прийнято рішення показувати? Хто прийняв таке рішення?

- Кожна програма перед виходом в ефір має оцінюватись на відповідність чинному законодавству України. Якщо в співробітника є сумніви щодо програми, він звертається до юридичної служби каналу за консультацією. В даному випадку при наявності сумнівів звернення до юристів не поступило. На жаль, це порушення технології допуску програми в ефір. Маємо зізнатися, що наші співробітники невірно оцінили контент та присутність у випуску людей у камуфляжі, розцінюючи «Битву екстрасенсів» виключно як змагання людей із надзвичайними здібностями. Ми в жодному разі не знімаємо з себе відповідальності та визнаємо, що такі дії щодо трансляції в ефірі СТБ є неприпустимими.

Офіційною позицією та принципами редакційної політики телеканалу СТБ є беззаперечне визнання державного суверенітету, територіальної цілісності України та необхідність неухильного дотримання законів України, зокрема заборони трансляція в ефірі загальнонаціонального телевізійного каналу передач, що містять інформацію, яка висвітлює військових держави-агресора у позитивному світлі.

- СТБ вирішив припинити показ «Битви екстрасенсів» виробництва ТНТ. А скільки залишилося в каналу придбаних і не показаних епізодів? Які кошти втратить канал від відмови від цього продукту?

- Всього було придбано 22 епізоди, з яких в ефір вийшло 3. Втрати каналу від припинення показу становлять більше 7 млн гривень, але ми усвідомлюємо необхідність такого кроку. Російська «Битва екстрасенсів» не повернеться в ефір СТБ.

- Чим в ефірі буде замінена «Битва екстрасенсів» виробництва ТНТ?

- «Битва екстрасенсів» виробництва ТНТ в ефірі каналу буде замінена проектами власного виробництва СТБ.

- Скільки загалом російського продукту наразі виходить в ефірі СТБ? Які ще проекти, окрім «Битви екстрасенсів»?

- У 2016 році в ефірі СТБ виходило не більше 8% російських програм та серіалів. В середньому по телевізійному ринку за вказаний період ця цифра становить 14%.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY