detector.media
11.01.2017 18:25
Звільнена з полону «ЛНР» журналістка Сворак розповіла про допити бойовиків
Звільнена з полону «ЛНР» журналістка Сворак розповіла про допити бойовиків
Івано-франківська журналістка Ольга Сворак, яку 27 грудня 2016 було звільнено з полону «ЛНР», заявляє, що зазнала катувань. Крім того, терористи забрали і не повернули їй паспорт, посвідчення, телефон та ноутбук. В полоні пані Сворак провела 7 місяців.

Про це Ольга Сворак повідомила в Івано-Франківську на прес-конференції 11 січня, передає «Укрінформ».

«Звідки синці? Бо щодня по 7-9 годин мене допитували. З мішком на голові піднімали з підвалу на допити і з мішком на голові виводили. Про методи катування мені неприємно згадувати. Стосовно моїх речей. Мої важливі речі там залишились, а це - ноутбук, телефон, паспорт громадянина України, посвідчення. Особисті речі мені віддали. Їм вони не були цікавими. Я жінка, і не була там військовополоненою. Навіть "ЛНР" не потрібні мої жіночі сукенки», - розповіла Ольга Сворак.

Вона стверджує, що перебувала не лише у Луганському СІЗО, а й у підвалі так званого «МДБ ЛНР», де було зняте розповсюджене бойовиками відео. За її словами, на її телефоні була українська музика, і вона мала футболку з гербом України.

Раніше івано-франківська журналістка видання «Голос-інфо» Ольга Сворак повідомила виданню «Новости Донбасса», що представники так званої «ЛНР» не застосовували до неї тортур.  За словами журналістки, її затримали «за підозру у співпраці з Україною».

«Тортур не застосовували. В плані цього, поведінка була коректна. Але морально дуже важко, коли ти не розумієш, чому ти тут, що трапилося, коли бачиш безглузді звинувачення… Просто безглузді. Спочатку кажуть, що гарантують повну безпеку, що можна приїхати подивитися, що тут відбувається, скласти свою точку зору як кореспондент, а потім тобі пред’являють звинувачення і нема на то ради, нема кому пожалітися. Не розумієш, куди тебе далі підвезуть», – сказала журналістка.

На прес-конференції 11 січня журналістка з Івано-Франківська Ольга Сворак (Богданова) також заявила, що діяла на окупованій території в інтересах України і була пов’язана із українськими спецслужбами.

Нагадаємо, 21 червня 2016 року стало відомо, що бойовики угруповання «ЛНР» затримали українську журналістку із Івано-Франківська, кореспондентку інформаційного ресурсу «Голос-інфо» Ольгу Богданову (Сворак). Бойовики звинуватили її у шпіонажі. У розповсюдженому бойовиками відео вона заявляє, що співпрацювала з СБУ.

Пізніше в СБУ повідомили, що не коментуватимуть затримання бойовиками журналістки. Натомість, івано-франківські журналісти заявляли, що домагатимуться визволення своєї колеги з полону бойовиків.

26 грудня представники ОРДЛО Олександр Захарченко та Ігор Плотницький заявили, що готові передати народному депутату України Надії Савченко двох полонених жінок - івано-франківську журналістку Ольгу Богданову (Сворак) та Анжеліку Преснякову. Такі наміри вони назвали «актом доброї волі». 

Зазначимо, Надія Савченко не входить в офіційну групу переговірників в Мінському процесі, яка складається з представників України, Росії та ОБСЄ.  Депутат зустрілася з ватажками терористів так званих «ЛНР/ДНР» Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким у Мінську 7 грудня. Пізніше нардеп Надія Савченко підтвердила цю інформацію ЛІГА.net .

Вранці 27 грудня представники так званої «ДНР» передали керівнику українського Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимиру Рубану двох заручниць.

Радник голови Служби безпеки України (СБУ) Юрій Тандіт повідомив «Детектору медіа», що незабаром стануть відомі «багато цікавих фактів» про заручниць бойовиків ОРДЛО Анжеліку Преснякову та журналістку Ольгу Сворак. За словами пана Тандіта, одазу після звільнення жінки були під наглядом СБУ поблизу Майорська (Донецька область), де мали дати свідчення.

Раніше редактор івано-франківського інформаційного ресурсу «Голос–інфо» Віталій Чорненький підтверджував, що Ольга Сворак до потрапляння у полон співпрацювала з цим сайтом.  Після звільнення журналістки він не зміг сказати, чи вона працюватиме і далі в їх редакції.

Фото, відео: «Фіртка»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY