detector.media
11.01.2017 17:38
Росія ще не надала дозволів на зустріч Сущенка з українським омбудсменом
Росія ще не надала дозволів на зустріч Сущенка з українським омбудсменом
Представник секретаріату Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига повідомив, що омбудсмен Валерія Лутковська зможе відвідати українських громадян Романа Сущенка та Євгена Панова у СІЗО Москви тільки після того, як російський омбудсмен Тетяна Москалькова отримає дозволи прокуратури, суду і пенітенціарної системи Росії.

Про це повідомляє «Українська правда».

«Нам і російському омбудсмену необхідно отримати дозвіл суду, прокуратури, пенітенціарної системи РФ. В нас для омбудсмена це абсолютно відкрито. В Росії, якщо омбудсмен Москалькова хоче зайти, їй потрібно отримати дозвіл. Це різниця законодавства», – прокоментував Михайло Чаплига.

Представник українського омбудсмена не може назвати строків отримання таких дозволів і каже, що такі строки не може назвати й російський омбудсмен, бо це «не в її компетенції».

«Ми чекаємо, що російський омбудсмен завершить процедуру, і тут ми не тиснемо на неї. Ми розуміємо, що це непроста процедура», - сказав він.

Водночас Михайло Чаплига сказав, що Тетяна Москалькова зможе відвідати російських громадян у місцях позбавлення свободи в Україні. Для цього не потрібно додаткового погодження і вистачає домовленості з українською Уповноваженою з прав людини.

Він пояснив, що Україна, на відміну від Росії, ратифікувала факультативний протокол до конвенції ООН про протидію тортур. Це дозволило розширити повноваження українського омбудсмена в частині регулярного моніторингу місць несвободи.

Раніше уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що нею досягнуто домовленість про відвідання у СІЗО Москви (Росія) українського журналіста Романа Сущенка, який утримується в РФ за гратами через сфабриковане звинувачення у шпигунстві.

26 грудня відбувся двоетапний спільний візит Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської та Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової до Сімферопольського СІЗО в окупованому Криму, потім – до Миколаївського СІЗО. Одним із позитивних досягнень за результатами спільного візиту Валерія Лутковська вважає домовленість про відвідання українських політв’язнів Романа Сущенка і Євгена Панова у Москві.

10 січня Марк Фейгін, адвокат незаконно заарештованого в Москві українського журналіста Романа Сущенка, повідомив, що його підзахисний чекає анонсованого раніше візиту українського омбудсмена Валерії Лутковської.

Як писав «Детектор медіа», власного кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що журналіста тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». 28 листопада Лефортовський суд Росії продовжив арешт Сущенка до 30 січня 2017 року (на два місяці).

15 грудня Московський міський суд відхилив скаргу на арешт журналіста агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, за допомогою якої захист намагався змінити запобіжний захід на домашній арешт. Суд залишив у силі рішення Лефортівського районного суду Москви від 28 листопада 2016 року про продовження утримання українця під вартою до 30 січня 2017 року. Міністерство закордонних справ України (МЗС) висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням російського суду продовжувати тримати під вартою українського журналіста Романа Сущенка.

На фото – Роман Сущенко у СІЗО

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY