detector.media
28.12.2016 17:07
СБУ Львівщини відкрило кримінальне провадження щодо газети «Русский вестник» Російського культурного центру у Львові
СБУ Львівщини відкрило кримінальне провадження щодо газети «Русский вестник» Російського культурного центру у Львові
Помічниця начальника Управління СБУ у Львівській області щодо взаємодії з громадськістю Мирослава Клячківська повідомила, що Управління СБУ провело невідкладну експертизу друкованої газети Російського культурного центру у Львові «Русский вестник» і виявило злочинні дії.

Про це передає «Гал-інфо».

Мирослава Клячківська нагадала, що 24 листопада до Управління СБУ у Львівській області надійшло звернення Львівської обласної ради щодо оцінки інформації, викладеної у публікаціях видання «Русский вестник».

«До проведення перевірки викладених у зверненні обставин було залучено Інститут народознавства НАН України та встановлено таке. З березня 1999 року на території міста Львова видається газета Російської общини Львівської області "Русский вестник" (адреса редакції: м.Львів, вул.Короленка, 1-А). Відповідно до проведеного Інститутом народознавства НАН України (м.Львів) дослідження змісту інформації, поданої в номерах 2 (210) за лютий, 8 (216) за серпень та 9 (217) за вересень 2016 року зазначеного періодичного друкованого видання, аналітичний огляд кожного із зазначених номерів газети дає можливість стверджувати, що, починаючи зі структури газети – її логотипу, особливих ідеологічних акцентів макетування, відповідного ілюстрування, постійно повторюваних знакових маркерів великоросійської ідентичності, а також відверто образливих висловлювань у публікаціях на адресу народу, його героїв і символів, історії тощо, на території якого вони постійно перебувають, свідчить про те, що редакційна політика проводиться всупереч законодавству України, а саме цілеспрямовано, усвідомлено, з метою приниження української нації, її історичного минулого, її державності і суверенітету», - повідомила вона з посиланням на висновки експертизи.

За її словами, газета містить прояви міжнаціональної нетерпимості та приниження честі та гідності українців.

«Зокрема, відверті прояви міжнаціональної нетерпимості (ворожнечі), приниження національної честі і гідності українців, розпалювання міжнаціональної ворожнечі виявлено в інтерв’ю Марини Перевозкіної під рубрикою "Актуально" з російським політиком-демократом і правозахисником Вячеславом Ігруновим "Прозрение либерала" (№ 2 (210) за лютий 2016 року), матеріалах віце-президента "Центра исследований корпоративных отношений" і президента "Центра системного анализа и прогнозирования" в Україні Ростислава Іщенка "Кто станет сакральной жертвой?" (№ 2 (210) за лютий 2016 року), "На грани" (№ 8 (216) за серпень 2016 року) та "Почему Порошенко должен уйти" (№ 9 (217) за вересень 2016 року). Отже, наведені факти пропагандистської проросійської діяльності редактора та працівників газети Російської общини Львівської області "Русский вестник" можуть бути кваліфіковані як розпалювання національної ворожнечі та ненависті, а також приниження національної честі та гідності», - сказала Мирослава Клячківська.

Зважаючи на викладені факти, 28 грудня слідчим відділом Управління СБ України у Львівській області за вказаним фактом розпочато кримінальне провадження, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.161 КК України.

Згідно зі ст.216 КПК України розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ст.161 КК України, відноситься до компетенції слідчих органів Національної поліції. Тому зазначене кримінальне провадження скеровано у прокуратуру Львівської області для визначення підслідності.

Нагадаємо, Служба безпеки України повідомляє, що за 11 місяців 2016 року заборонено в’їзд на територію України 1374 іноземним громадянам (394 – за діяльність, що загрожує національній безпеці держави), у тому числі - 523 громадянам РФ, серед яких 44 військовослужбовця та 61 журналіст.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY