detector.media
Галина Петренко
22.12.2016 21:20
Тиждень до нового закону про УПП: Мінстець прийде – порядок наведе?
Тиждень до нового закону про УПП: Мінстець прийде – порядок наведе?
Головним питанням залишаються темпи підписання договорів між медіагрупами і кабельними операторами

Сьогодні, 22 грудня, знову активізувалися події довкола скорочення універсальної програмної послуги (УПП). Одночасно дві організації провели два прес-заходи. Перший під назвою «Паритет для всіх: перший крок до побудови цивілізованих відносин телеком- та медіаіндустрії» провела Телекомпалата. Другий організувала ГО «Інтерньюз-Україна» і він називався «Звернення громадськості до міністра інформаційної політики України стосовно загроз внаслідок обмеження доступу українців до центральних телеканалів з 1 січня 2017 року».

Телекомпалата ще раз нагадала про свою раніше багато разів озвучену позицію і, зокрема, зосередила увагу на становищі ОТТ-сервісів. На думку членів Телекомпалати, потрібно зробити наступне:

Невдоволення з боку ОТТ-сервісів виникло тому, що ціна за абонента, яку медіагрупи запропонували кабельним операторам, набагато менша, ніж та, яку зараз платять ОТТ-сервіси. Засновник Divan.tv Андрій Колодюк сказав, що, наприклад, наразі StarLightMedia в розрахунку на одного абонента просить із його компанії по 6 грн., тоді як із кабельних операторів – по 0,75 грн. Ціна для ОТТ-сервісів включає в себе також мобільний доступ, послуги time shift та catch up, але Divan.tv волів би окремо отримати ціну для лінійного телебачення і, таким чином, теоретично мати можливість відмовитися від додаткових опцій.

Пан Колодюк також заявив, що почув від двох медіагруп інформацію про те, що вони пропонують для кабельних операторів в Донецькій та Луганській областях знижку 50%, і вважає справедливим і для Divan.tv отримати знижку, бо його сервіс теж надає там послуги. Він розповів, що в його компанії нині «є діалог» з приводу умов лише з «1+1 медіа». А від «Медіа Групи Україна», канали якої цей ОТТ-сервіс наразі не транслює, в Divan.tv до цього часу взагалі немає пропозиції через конфлікт інтересів із ОТТ-сервісом Oll.tv, який входить до «Медіа Групи Україна».

Що до заходу «Інтерньюз-Україна», то він тривав 15 хвилин, протягом яких керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз та директор із правових питань ГО «Інтерньюз-Україна» Павло Моїсеєв зачитали звернення кількох громадських організацій і кабельних провайдерів до Міністерства інформполітики з закликом втрутитися в перемовини між телеканалами і провайдерами.

«Просимо міністра інформаційної політики Юрія Стеця якнайшвидше відреагувати і створити платформу для діалогу між індустріями провайдерів і телеканалів, яка б сприяла створенню дорожньої карти змін і адаптацій учасників процесу до нових правил гри до 31 грудня 2016 року», – йшлося, зокрема, в зверненні.

Що сказати? Тільки Мінінформполітики тут і не вистачає. Раніше цього ж тижня в справу вже втрутився Антимонопольний комітет. Хоча він зробив досить збалансовану заяву про те, що має намір дослідити принципи пакетування як медіагрупами свого продукту операторам, так і операторами кабельного телебачення – кінцевим споживачам, але щось таки наводить на думку, що він втрутився в справу з подачі провайдерів. Можливо, пасаж у його заяві про те, що комітет має намір вивчити «факт дискримінаційності чи недискримінаційності впровадження плати за ретрансляцію телеканалів виключно в кабельних мережах провайдерів програмної послуги (враховуючи безкоштовність ефірного та супутникового ТБ для споживачів)»?

На жодному з описаних вище двох прес-заходів не було представників медіагруп. Вони останніми днями віддавали перевагу обстрілюванню позицій провайдерів через ефір своїх телеканалів. Зокрема, ми помітили сюжет на цю тему у випуску «Фактів» на каналі ICTV від 20 грудня о 18:45 (див. з 22 хв. 44 сек.):

А ще раніше StarLightMedia почала показувати на своїх телеканалах рекламний ролик, який закликав глядачів звернутися до їхніх кабельних операторів із запитанням про трансляцію цих каналів після 1 січня 2017 року. Також група запустила промосайт, де інформує глядачів про суть законодавчих змін і теж закликає їх звернутися до своїх провайдерів. Не вистачає на цьому сайті тільки списку провайдерів, які уклали з медіагрупою угоди. Не виключено, що після Нового року він там теж з'явиться.

Також, наскільки я знаю, медіагрупи розглядають можливість провести власну прес-конференцію на початку наступного тижня. Проте офіційно про неї ще не оголошували.

Головним питанням залишаються темпи підписання договорів між медіагрупами і кабельними операторами. Як зауважила голова ради Телекомпалати Тетяна Попова під час прес-конференції 22 грудня, досі жоден кабельний оператор публічно не оголосив про підписаний договір. А єдина конкретна цифра, яка наразі звучала від медіагруп, була опублікована 19 грудня в «РБК-Україна»: «1+1 медіа» повідомила, що досягла домовленостей з 28 провайдерами з топ-50 найбільших, а також із більш як 200 дрібними провайдерами. Нагадаю, що згідно реєстру Нацради, станом на 1 січня 2016 року в Україні було 746 провайдерів (це включно з компаніями на окупованих територіях. За оцінками «1+1 медіа», наразі працюють 520 провайдерів).

До Нового року і вступу в дію закону про УПП залишається дев'ять днів. У якому стані увійде в нього ринок? «Детектор медіа» продовжує стежити за розвитком подій.

Фото: kafedra-press.kiev.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY