detector.media
22.12.2016 15:07
Нацрада знову перевірить СТБ через відрізані пальці та інший недитячий контент у дитячий час
Нацрада знову перевірить СТБ через відрізані пальці та інший недитячий контент у дитячий час
22 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу СТБ через показ ним у денний час і в прайм-тайм контенту, що може завдати шкоди дітям.

Моніторинг Нацради після скарг глядачів зафіксував у денному і праймовому вечірньому ефірі програми й анонси, які, на думку регулятора, можуть завдати шкоди психічному і фізичному розвитку дітей.

Мова йде про такий контент:

Нацрада вже звернулася до різних експертних установ з проханням надати висновки щодо спірного контенту, і до розгляду результатів перевірки матиме вже висновки експертів, повідомив член Нацради Сергій Костинський.

Заступник генерального директора телегрупи StarLightMedia і телеканалу СТБ Анатолій Максимчук повідомив, що після попередніх скарг глядачів і рішень Нацради канал СТБ закрив проекти «Детектор брехні», «Кохана, ми вбиваємо дітей» і «Врятуйте нашу сім’ю». Але, за його словами, досі залишаються певні розбіжності між Нацрадою і телеканалами в тлумаченні того, який контент може нести шкоду дітям.

Пан Максимчук запропонував Нацраді відкласти розгляд питання про призначення перевірки і спершу звернутися до експертних установ Міністерства внутрішніх справ і Міністерства юстиції, які є акредитованими судовими експертами та експертиза яких є аргументом у суді. Оскільки така експертиза є платною, канал СТБ готовий покрити її вартість. Якщо Нацрада спиратиметься у своєму рішенні на інших експертів, канал СТБ буде оскаржувати рішення регулятора в суді, відтак усе одно буде звертатися до судових експертів. На думку пана Максимчука, до висновку судових експертів мають прислухатися всі – і Нацрада, і телеканали.

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк пригадала, що СТБ уже раніше ставив під сумнів висновки експертів, до яких звертається зазвичай Нацрада. «Якщо ви хочете навести аргументи на свою користь – ви можете це зробити самі», - сказала вона. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук зауважила, що висновки судових експертів допоможуть у справі, але це можуть бути два паралельні процеси – перевірка Нацради і судова експертиза за запитом СТБ.

Анатолій Максимчук сказав, що СТБ не встигне до перевірки подати якісні контраргументи, тому буде змушений звертатися до суду. Але член Нацради Олександр Ільяшенко відповів, що до розгляду результатів перевірки СТБ встигне отримати результати експертизи.

Також члени Нацради закликали пана Максимчука зайнятися саморегулюванням у цьому питанні та підписати Кодекс мовлення, який врегулює такі спірні речі.

Нагадаємо, 28 липня Нацрада оголосила попередження телеканалу СТБ за показ у денному ефірі програм і їхніх анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків. Мова йшла про анонси і випуски програм «Детектор брехні», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Слідство ведуть екстрасенси», «Я соромлюся свого тіла», «Битва екстрасенсів».

Рік тому, в грудні 2015 року, Нацрада пожаліла СТБ й не оголосила йому попередження за скандальний випуск ток-шоу «Один за всіх», у якому 14-річна та 10-річна сестри розповідають подробиці розбещення своїм батьком. Але тоді Нацрада зобов’язала канал привести діяльність у відповідність до законодавства і поставила на постійний моніторинг програми «Детектор брехні», «Я соромлюсь свого тіла», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Врятуйте нашу сім’ю», «Один за всіх», «МастерШеф» і «Слідство ведуть екстрасенси».

Після цього СТБ у програмах про сексуальне насильство над дітьми почав закривати обличчя дітей і приховувати їхні імена. Але цього, на думку Нацради, недостатньо для дотримання вимог законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY