detector.media
22.12.2016 10:15
Журналісти «Кримської світлиці»,«Українського театру» та «Пам'яток України» під Кабміном вимагають зберегти видання (ДОПОВНЕНО)
Журналісти «Кримської світлиці»,«Українського театру» та «Пам'яток України» під Кабміном вимагають зберегти видання (ДОПОВНЕНО)
Активісти та журналісти «Кримської світлиці», «Українського театру» та «Пам'яток України» проводять під Кабінетом міністрів України акцію проти знищення видань

Про це «Детектору медіа» розказав кримчанин, активіст Сергій Мокренюк, який зараз присутній на акції.

Зокрема, за його словами, українські журналісти виступають проти спроби «міністра культури України Євгена Ніщука знищити «Кримську світлицю», «Український театр», «Пам'ятки України».

Пізніше стало відомо, що міністр Ніщук поспілкувався з активістами.

«Пан Євген прийшов, запевнив про підтримку видавництва і "Кримської світлиці" в тому числі (пообіцяв приміщення для роботи). Завтра о 15:00 запропонував зустріч!», - написав Мокренюк у Facebook.

Акція триває

Нагадаємо, у Києві перший номер оновленої всеукраїнської громадсько-політичної літературної газети «Кримська світлиця», яка друкується українською мовою, і раніше видавалася у Криму – до окупації півострова Росією, вийшов у липні. Конкурс на посаду головного редактора виграв сімферополець, філолог Віктор Мержвинський, який нещодавно був демобілізований із зони АТО. Незабаром він приступить до роботи. Нова команда видання повністю сформована з кримчан. Газета виходить щотижня накладом у тисячу примірників.

Нагадаємо, 14 березня вийшов наказ гендиректора Національного газетно-журнального видавництва про переведення редакції із Сімферополя до Києва. Тоді колишній головний редактор газети Віктор Качула відмовився від переїзду. 31 травня 2016 року він був звільнений. Пізніше пан Качула заявив, що не згоден з таким рішенням керівництва.

Газета «Кримська світлиця» виходила на півострові з 1992 року. Видання систематично зазнавало фінансових труднощів, припинялися виплати зарплат, однак газета продовжувала вихід. Засновники видання – Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець – Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

Національне газетно-журнальне видавництво з травня 2015 року припинило друкування газети, відтоді газета виходила в електронному вигляді, й розпочалися переговори про переїзд редакції «Кримської світлиці»до Києва.

У березні 2016 року журналістська спільнота заявила про катастрофічну ситуацію зі свободою слова в окупованому Криму. Журналісти нагадали, що за два роки окупації у Криму зафіксовані 45 фактів прямого тиску на кримські ЗМІ, журналістів та блогерів з боку силових структур.

Більшість журналістів, які працюють за професійними стандартами, вимушені були залишити півострів, а ті, хто залишаються, працюють, побоюючись за власну безпеку. Зокрема до Києва переїхали редакції кримськотатарських телеканалів ATR та Lale та інформаційне агентство QHA, які не змогли отримати реєстрації Роскомнагляду.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Фото Сергія Мокренюка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY