detector.media
11.12.2016 10:25
Влада Білорусі звинувачує російські ЗМІ у тому, що вони ставлять під сумнів суверенітет країни
Влада Білорусі звинувачує російські ЗМІ у тому, що вони ставлять під сумнів суверенітет країни
Міністерство інформації Білорусі заявляє, що вважає «неприпустимим використання ЗМІ з метою розпалювання національної ворожнечі, нанесення шкоди братнім стосункам Білорусі та Росії». Білоруське міністерство пропонує російським «колегам» вжити заходів щодо таких публікацій в російських ЗМІ відповідності із законодавством РФ.

Про це повідомляє білоруське інформагентство «БелТА», публікуючи інтерв’ю з міністром інформації країни Лілією Ананич.

«Аналіз інформаційного простору виявив, що останнім часом почастішали факти появи в ряді ЗМІ та інтернет-ресурсів матеріалів тенденційного, а часом і відверто деструктивного характеру щодо Білорусі, державної влади нашої країни, білоруського народу. У тому числі неодноразово мали місце факти публікації подібних матеріалів на російських інформаційних ресурсах Regnum, Lenta.ru, Eurasia Daily та інших. У таких публікаціях ставиться під сумнів суверенітет Білорусі, містяться образливі висловлювання на адресу білоруського народу, його історії, мови, культури.

Найбільшу активність в публікації такого роду матеріалів проявляє інформагентство Regnum, подаючи в тенденційному ключі діяльність глави білоруської держави, владних структур в різних областях - політиці, економіці, культурі. При цьому постійно мусуються тези про нібито "відхід Білорусі на Захід", "антиросійській політиці білоруської влади" і так далі», - заявила міністр.

Вона навела приклад авторської публікації агентства Regnum, у якому автор Дмитро Алімкін (псевдонім Анна Бронь) заявляє, що Білорусь «йде з «Русского мира»», а білорусізацію проводять «недобиті поліцаї».

«Процитую зі статті: "... у білоруської мови все одно немає ніяких шансів. Вона нікому не потрібна, крім божевільного недодержави, прагне скрутити собі шию на Майдані за прикладом сусідів". Або ось такі пасажі: "Білоруська мова потрібна тільки для того, для чого і був придумана - для поступового переведення росіян в поляків...", "Сталін розгромив їх і зупинив білорусизацію. Але після розвалу СРСР недобиті поліцаї і їхні онуки знову почали свою чорну справу"», - наводить білоруський міністр цитати із статей агентства Regnum.

Лілія Ананич також заявила, що білоруська сторона пропонує Росії «вжити вичерпних заходів щодо фактів таких публікацій, в тому числі відповідно до російського законодавства».

«1 листопада поточного року ми звернулися до Міністерства зв'язку і масових комунікацій Росії, Федеральну службу з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій за фактами таких публікацій. Також звернення було направлено до спеціального представника Президента Російської Федерації з міжнародної культурної співпраці Михайла Швидкого.

До слова, ми вже отримали його відповідь, в якому підкреслено, що образливі щодо Білорусі висловлювання належать "часто маргіналізованим авторам, ні в якій мірі не відображають ні позицію керівництва Росії, незмінно прагне до поглиблення російсько-білоруського взаємодії у всіх сферах співробітництва, ні традиційно дружнє ставлення до Білорусі і її народу з боку росіян"», - заявила білоруський міністр.

У свою чергу російське інформагентство Regnum відкидає звинувачення білоруської сторони і заявляє, що вважає затриманих позаштатних журналістів «політв’язнями».

«Редакція ІА Regnum категорично відкидає висунуті авторам агентства звинувачення, вважаючи їх недобросовісними і надуманими. Редакція ІА Regnum підтверджує своє незмінне засудження проявів шовінізму, неонацизму і русофобії в Білорусі. Редакція ІА Regnum вважає своїх затриманих в Білорусі авторів політичними в'язнями, яких піддають репресіям за їх принципову позицію проти фактичного співробітництва влади Білорусі з шовіністичною, русофобською і неонацистською частиною білоруської опозиції», - йдеться у заяві Regnum.

Нагадаємо, 8 грудня Слідчий комітет Білорусі повідомив про затримання двох кореспондентів Regnum Дмитра Алімкіна та Юрія Павловця, які також співпрацювали з такими російськими ЗМІ як Lenta.ru та EADaily. 9 грудня стало відомо про затримання ще одного позаштатного журналіста російських ЗМІ Сергія Шиптенка.

Згодом стало відомо, що у Білорусі взяті під варту двоє із затриманих днями позаштатних журналістів російських ЗМІ – Дмитро Алімкін і Юрій Павловець. Ще з одним затриманим Сергієм Шиптенком проводяться слідчі дії. Раніше Слідчий комітет (СК) Білорусі повідомив, що за звинуваченням в розпалюванні національної та іншої соціальної ворожнечі затримані троє громадян, які публікували свої матеріали в російських ЗМІ.

На фото - Лілія Ананич

Фото: sputnik.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY