detector.media
09.12.2016 13:40
Лавров допускає обмін Сущенка, Сенцова і Клиха на росіян
Лавров допускає обмін Сущенка, Сенцова і Клиха на росіян
9 грудня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на прес-конференції в ході міністерської зустрічі ОБСЄ допустив, що українські політв’язні можуть бути обміняні на росіян, які перебувають в Україні.

Про це пише «Європейська правда».

Лавров так прокоментував питання про те, чи можливо звільнення українських заручників, серед яких журналіст назвала Сенцова, Сущенко і Клиха:

«Що стосується цих людей, тут є юридичні можливості, вони вже використовувалися, коли відбувся обмін Надії Савченко. В українських тюрмах теж є російські громадяни, - заявив він. Залежить від того, як будуть використані ці можливості».

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що журналіста тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

Адвокат журналіста Марк Фейгін звертатиметься зі скаргою до Європейського суду. Він вважає, що повернути журналіста до України можна лише завдяки обміну.

27 жовтня, Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка та залишив його за гратами. 

28 листопада Лефортовський суд Росії продовжив арешт Сущенка до 30 січня 2017 року (на два місяці).

2 грудня стало відомо, що Кремль відмовив у відвідуванні представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович арештованого у Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, аргументуючи це відсутністю відповідних повноважень з боку ОБСЄ.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. 

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заяляє, що Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він висловив сподівання, що «спільна робота» ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін.

У жовтні 2016 року заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов повідомив, що міністерство юстиції РФ заявляє про неможливість передати Україні засудженого до 20 років тюрми українського режисера Олега Сенцова. Водночас сестра політв'язня Кремля Олега Сенцова Наталія Каплан, яка зараз проживає в Києві, підтвердила, що її брат має тільки український паспорт. За її словами, довідку про начебто «російське громадянство» українського режисера видав слідчий ФСБ Росії.

Міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що ініціюватиме розширення персональних санкцій проти чиновників Росії, якщо засуджені українці Олег Сенцов і Олександр Кольченко не будуть повернені Україні.

На фото - Лавров

Фото: BBC.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY