detector.media
05.12.2016 22:48
Українська редакція стала ініціатором страйку журналістів Euronews
Українська редакція стала ініціатором страйку журналістів Euronews
В штаб-квартирі телеканалу Euronews в Ліоні (Францыя) відбувся попереджувальний одноденний страйк української, іранської, арабської та представників декількох інших мовних редакцій.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посилання на журналістів телеканалу.

Ініціатором страйку стала українська редакція Euronews яка протестує таким чином проти планів керівництва припинити з наступного квітня мовлення українською через брак фінансування. Вони заявляють також про нерівноцінний розподіл бюджетних коштів між всіма 13-ма мовними службами Euronews.

До страйку долучилися представники іранської та арабської служб, які теж перебувають на межі закриття. Страйк підтримали журналісти з більшості мовних редакцій. Стверджується, що вцілому 5 грудня в акції взяли участь до 100 людей.

Журналісти стверджують, що це перший страйк журналістів за весь час існування Euronews.

Співробітники перебували у приміщенні каналу, але з 13 до 17 години не працювали. Новини в цей час виходили англійською мовою. Представники страйккому наполягають, що в разі відсутності реакції керівництва страйк матиме продовження, на наступний тиждень заплановне повторення.

Працівники української редакції вимагають ознайомлення із деталями контрактів про фінансування мовної служби з боку Національної телекомпанії України (НТКУ) від 2011 року і з групою Дмитра Фірташа Inter Media Group від 2015 року.

Закриття української служби Euronews відбувається на тлі реорганізації компанії з метою посилення конкурентноздатності, зокрема планується розширення англійської, французької і російської служб.

Раніше брюссельське видання EurActiv повідомило про закриття української служби Euronews і звільнення 17 журналістів. При цьому російська служба Euronews, яка фінансується російським державним телебаченням, відмовилася надати робочі місця для журналістів з української служби в порушення французького трудового законодавства.

Нагадаємо, з 2015 року ліцензією на українську версію міжнародного телеканалу Euronews володіє медіагрупа Inter Media Group Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. Українська ліцензія оформлена на ТОВ «Видавництво “Чистий прибуток”». Влітку 2016 року стало відомо, що цього року каналEuronews може припинити мовлення українською через рішення Inter Media Group.

Фото: «Європейська правда»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY