detector.media
22.11.2016 18:01
Росія використовує коментарі щодо переговорів про звільнення українських політв’язнів для зриву процесу - Петренко
Росія використовує коментарі щодо переговорів про звільнення українських політв’язнів для зриву процесу - Петренко
Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що коментарі до переговорів щодо можливого обміну арештованого в РФ українського журналіста Романа Сущенка та інших українських політв’язнів шкодять процесу через те, що Росія використовує їх для зриву перемовин.

Про це він заявив в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Будь-які коментарі щодо переговорів з обміну наших політв'язнів тільки шкодять цьому процесу. Ми, як Мін'юст, долучені до цього процесу з точки зору юридичної складової, з застосування відповідної конвенції. Але жодного разу, поки наші політв'язні не переходили кордон України, я ніколи не коментував проміжні переговори. Тому що російська сторона і російський режим використовують це, щоб вийти з переговорів, або ставити додаткові умови», - сказав Павло Петренко у відповідь на запитання щодо пропозиції Марка Фейгіна, адвоката Романа Сущенка, про обмін арештованого у Росії журналіста.

За словами міністра, на рівні дипломатії відбуваються відповідні переговори.

«І я переконаний, що вони будуть успішними. Ми робимо все можливе і неможливе, щоб наші громадяни по одному, по двоє поверталися з російського полону», - додав він.

«Переговори ці відбуваються складно, тому що Російська Федерація не налаштована на те, щоб через якісь прозорів міжнародні процедури виконувати свої зобов’язанні і повертати політв’язнів. Але ми не зупиняємося і продовжуємо цей процес. Тому що кожен українець, який знаходиться на території РФ, це український громадянин, і ми за нього будемо боротися до останнього», - сказав міністр.

Раніше голова СБУ Василь Грицак заявив, що затриманий у Росії за «шпигунство» журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко внесений у список з обміну, який складають в Об'єднаному центрі звільнення заручників, створеному в Службі безпеки України (СБУ). Він запевнив, що українська сторона робитиме все можливе, щоб повернути Сущенка на Батьківщину.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

Марк Фейгін звертатиметься зі скаргоюдо Європейського суду. Адвокат вважає, що повернути журналіста до України можна лише завдяки обміну, і це питання треба порушувати в Мінську, на трьохсторонній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України, яка має відбутися 9 листопада.

27 жовтня, Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка та залишив його за гратами.

За даними Марка Фейгіна, 28 листопада слідство подасть в суд документи на продовження арешту Романа Сущенка.

Більше за темою читайте тут.

На фото - Павло Петренко

Фото: daily.rbc.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY