detector.media
18.11.2016 18:19
Опозиційним турецьким журналістам присуджено премію німецького ПЕН-центру
Опозиційним турецьким журналістам присуджено премію німецького ПЕН-центру
Колишньому головному редактору опозиційної турецької газети Cumhuriyet Джану Дюндару та одному з колишніх провідних журналістів цього видання Ердему Гюлю у четвер, 17 листопада, присуджено премію імені Германа Кестена, засновану німецьким ПЕН-центром.

Про це повідомляє DW.

На врученні премії був присутній лише Джан Дюндар.

За словами віце-голови ПЕН-центру Саші Фойхерта, премію у грошовому еквіваленті у 10 тисяч євро вручають «двом мужнім борцям за свободу слова». Він наголосив, що Джан Дюндар і Ердем Гюль виступали проти курсу турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана, котрий має намір перетворити Туреччину на автократичну державу. 

Джану Дюндару вдалося виїхати до Німеччини після того, як у травні в Стамбулі на нього було скоєно замах біля будівлі суду. Згодом його дружині Ділек Дюндар заборонили залишати  територію Туреччини - перед відльотом до Німеччини у неї відібрали паспорт. Тим часом Ердем Гюль досі перебуває у Туреччині.

Раніше, у травні 2016 року суд у Стамбулі визнав Ердема Гюля та Джана Дюндара винними у розголошенні державної таємниці і засудив їх до п'яти років і п'яти років і десяти місяців позбавлення волі відповідно. Слухання відбувалися за зачиненими дверима. Приводом для цього стала публікація у Cumhuriyet у травні 2015 року фотографій, котрі начебто доводили, що Туреччина постачала зброю ісламістському угрупованню у Сирії.

Нагадаємо, 5 листопада суд у Стамбулі (Туреччина) ухвалив рішення про арешт головного редактора опозиційної газети Cumhuriyet Мурата Сабунчу та ще вісьмох співробітників видання.

Мурата Сабунчу та інших журналістів видання затримали 31 жовтня за підозрою у тероризмі. Загалом було затримано 13 осіб, чотирьох з них відпустили під заставу і заборонили виїжджати за кордон.

Співробітників газети звинувачують у підтримці «Курдської робітничої партії», яку в Туреччині вважають терористичною організацією, а також у підтримці руху Фетуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в спробі організації державного перевороту. Журналісти залишатимуться у слідчому ізоляторі до проведення судового процесу.

11 листопада стало відомо, що влада Туреччини заарештувала главу опозиційної газети Cumhuriyet Акіна Аталая.

На фото - Джан Дюндар

Фото: АР

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY