detector.media
18.11.2016 13:00
Ті, хто був у полоні на Донбасі, нарікають на брак підтримки від держави – НСЖУ
Ті, хто був у полоні на Донбасі, нарікають на брак підтримки від держави – НСЖУ
16 листопада в Національній спілці журналістів (НСЖУ) представники з різних регіонів України, які перебували у полоні бойовиків «ЛНР» та «ДНР», в тому числі й журналісти, обговорили створення Всеукраїнської громадської організації, яка ставить на меті об’єднання, захист прав та інтересів колишніх бранців.

Про це повідомляє НСЖУ.

На зібрання ініціативної групи з’їхались представники з Луганщини та Донеччини, Черкащини та Житомирщини, Одеси та Києва.

Ініціатор - блогер Анатолій Поляков, який, будучи громадянином Росії, підтримував захист інтересів Революції Гідності, а згодом, здійснював миротворчу місію на Донбасі, під час якою потрапив у полон.

Серед учасників ініціативної групи були також і журналісти та письменники, колишні полонені – Марія Варфоломєєва, Валерій Макеєв та Ганна Гузь (яка нещодавно презентувала у Києві свою книгу «Щоденник дончанки/гуцулки»).

За словами пана Макеєва, який у полоні в т.зв. «ЛНР» пробув 100 днів, серед головних завдань діяльності об’єднання, ініціатори вбачають допомогу особам, що перебувають у полоні та їх родинам, встановлення статусу як військових так і цивільних, які пережили полон, соціальна та просвітницька діяльність, захист прав  та інтересів колишніх бранців.

«Дуже важливо об’єднуватися, адже колишні полонені – цивільні особи – не мають жодного статусу, а відтак – і жодної допомоги з боку держави, відсутній системний підхід щодо захисту таких людей», – прокоментувала журналістка пані Варфоломеєва, яка пробула у полоні 15 місяців.

Як каже журналістка, ініціатори створення об’єднання наголошують на необхідності допомоги не тільки безпосередньо колишнім полоненим, а й їхнім родинам, а також на подальшій соціалізації та психологічній допомозі ув’язненим та сім’ям.

«На жаль, часто ті, хто побував у полоні, в подальшому мають серйозні проблеми зі здоров’ям, а держава жодним чином не підтримує їх, тому зараз намагаємося згуртуватися для того, щоб працювати спільно у цьому напрямку», – вважає журналістка.

 Після двогодинної зустрічі було вирішено готувати Статут Всеукраїнського громадського об’єднання, який має бути затверджений на з’їзді колишніх бранців орієнтовно у лютому 2017 року.

Нагадаємо, луганчанка Марія Варфоломеєва пробула в полоні терористичної організації «ЛНР» найдовше з усіх журналістів — 419 днів. Декілька разів її обмін зривався.

9 січня минулого року її затримали під час фотографування житлових будинків на одній із вулиць Луганська для харківського видання.

Згодом стало відомо, що бойовики «ЛНР» висунули їй звинувачення у причетності до «Правого сектора» та коригуванні артилерійського вогню. За цей їй загрожувало 15 років «ув'язнення». Російські ЗМІ знімали полонену для своїх пропагандистських сюжетів.

9 березня 2016 року Марію обміняли на цивільну й військового. Останні півроку вона провела в одиночній камері.

На фото - Марія Варфоломеєва

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY