detector.media
28.10.2016 20:03
Україніці на зустрічі ОБСЄ вимагали закриття справ проти чотирьох українських журналістів, відкритих російською владою
Україніці на зустрічі ОБСЄ вимагали закриття справ проти чотирьох українських журналістів, відкритих російською владою
Представники України на конференції ОБСЄ у Відні (Австрія) заявили, що домагаються закриття кримінальних справ проти чотирьох українських журналістів і дозволу кримському журналісту Миколі Семені на виїзд з окупованого Росією Криму для лікування. Йдеться про Миколу Семену, Романа Сущенка, Андрія Клименка та Анну Андрієвську.

Про це повідомляє «Центр інформації про права людини».

Адвокат Миколи Семени Еміль Курбедінов, виступаючи під час заходу «Центру інформації про права людини», присвяченому боротьбі за свободу слова в Криму, заявив, що жодне із заявлених клопотань адвокатів кримського журналіста не було задоволено російськими суддями та слідчими.

Адвокат наголосив, що Миколі Семені, якого звинувачують у нібито закликах з використанням ЗМІ до порушення територіальної цілісності Росії, було відмовлено органами ФСБ в лікуванні на території України. Він нагадав, що у журналіста загострилися проблеми зі здоров’ям і якщо не вжити заходів, то Микола Семена може втратити працездатність. 

За інформацією Еміля Курбедінова, спецслужби і судді відмовилися надавати за заявою адвокатів і Миколи Семени копії експертиз, проведених стосовно публікацій журналіста.

«Ці експертизи, які на нашу думку необґрунтовані, представили висновки про те, що в роботах Семени є сепаратизм, заклики до зміни територіальної цілісності Росії. Фактично, захист і Семена позбавлені свого права на проведення своїх незалежних експертиз у експертів непідконтрольних ФСБ», – наголосив Еміль Курбедінов.

Він також заявив, що слідчі виконують завдання Кремля і окупаційної влади Криму.

«Слідчі виконують кілька завдань. Одне – залякати самого Семену, щоб він припинив свою протестну активність. Друге – залякати інших журналістів, щоб вони не наважувалися критикувати російську владу», - сказав адвокат.

Кримська журналістка Олена Лисенко, яка зараз живе в Києві, сказала, що вона побоюється їхати до Криму навідати родичів. Такий страх з’явився після останніх порушень кримінальних справ через критичні висловлювання щодо влади. Вона навела приклад кримчанки Лариси Китайської, яка після анексії переїхала до Києва. У серпні вона прибула до Ялти (Крим), щоб продати квартиру. Жінка пенсійного віку не може нині повернутися на материкову Україну, бо проти неї порушено кримінальну справу лише через те, що вона критикувала російську владу в соціальних мережах. Її звинувачують в екстремізмі. 

Олена Лисенко повідомила, що репресій зазнають навіть проросійськи налаштовані журналісти. Зараз в слідчому ізоляторі сидить Олексій Назимов, головний редактор видання «Твоя газета». Проти нього було порушено кримінальну справу після того, як «Твоя газета» критикувала незаконні дії кримської влади із забудови пляжів.

На думку Олени Лисенко, російська влада шляхом репресій залякує активних людей, в тому числі - і журналістів. За її словами, представники ЗМІ навіть бояться ходити на суди за політичними мотивами, бо ті, хто їх висвітлює, самі можуть опинитися на лаві підсудних за звинуваченням у екстремізмі. 

Журналіст Юрій Луканов наголосив, що практику кримінального переслідування журналістів у Криму російська влада перенесла за межі півострова. Свідченням тому є арешт паризького кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка, який приїхав до Москви у приватних справах. 

«Російська влада навіть не дбає про те, щоб виглядати правдоподібною, - сказав пан Луканов, - вона звинувачує у шпигунстві проти Росії журналіста, який працював у Франції». 

Юрій Луканов заявив, що захід українців має на меті не лише привернути увагу до проблем свободи слова в Криму, а й домогтися практичних результатів – змусити російську владу закрити кримінальні справи проти чотирьох українських журналістів і домогтися дозволу Миколі Семені виїхати з Криму для лікування. 

Нагадаємо, у квітні російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

Через переслідування Микола Семена не може залишити окупований півострів. З 7 липня йому обмежили доступ до особистого банківського рахунку. Зокрема, його банківська карта Російського національного комерційного банку (РНКБ) виявилась заблокованою.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала і Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович.

Міністерство закордонних справ Українивисловлює глибоке занепокоєння у зв’язку з непоодинокими фактами зникнення громадян України, а також триваючими кримінальними переслідуваннями за політичними ознаками українських громадян на тимчасово окупованій території АР Крим, і вимагає припинити переслідування кримського журналіста Миколи Семени.

22 серпня Кримська делегація виступилана VI Всесвітньому форумі українців зі зверненням про долю кримського журналіста Миколи Семени, який перебуває в окупованому Криму і якого ФСБ звинувачує у начебто сепаратизмі.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня,відхиливскаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

Захист переслідуваного ФСБ в окупованому Росією Криму українського журналіста Миколи Семени повідомляє, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до російського суду.

На початку вересня адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом – дорівнюють нулю.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

«Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомило, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатомМарком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці.

Міністерство закордонних справ впершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагаєвід Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени. 

Більше за темою читайте тут.

На фото - під час зустрічі

Фото: «Центр інформації про права людини»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY