detector.media
25.10.2016 13:40
Радник глави СБУ запевнив, що Україна продовжує домагатися звільнення Сенцова, Кольченка і Клиха
Радник глави СБУ запевнив, що Україна продовжує домагатися звільнення Сенцова, Кольченка і Клиха
Україна вдається до всіх можливих правових механізмів в рамках українського і міжнародного законодавства для повернення в країну незаконно засуджених і утримуваних у Росії Олега Сенцова та Олександра Кольченка, зазначає радник глави Служби безпеки України Юрій Тандіт.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми хотіли б діяти в правовому полі, і ми це і робитимемо. З нами не потрібно говорити з позиції сили. Вже не раз ми були в такій ситуації, але ми діємо у рамках міжнародних домовленостей і у рамках українського законодавства. Підключилися (до цього питання - ІФ) представники, не лише юристи, а й представники Міністерства закордонних справ, силовики. Ми даємо експертну оцінку й супроводжуємо роботу адвокатів, надаємо допомогу», - сказав Юрій Тандіт журналістам у вівторок, 25 жовтня, у Києві, говорячи про те, які можуть бути важелі впливу для повернення в Україну Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

При цьому він наголосив: «Ми вважаємо цих незаконно утримуваних людей громадянами України... і упевнений у тому, що цих хлопців буде звільнено».

На початку травня поточного року засуджені Олег Сенцов і Олександр Кольченко заповнили документи для передачі на Україну для відбування покарання.

Юрій Тандіт також повідомив, що Служба безпеки України тримає на контролі стан ув’язненого в Росії Станіслава Клиха, постійно перебуває в контакті з його адвокатами й отримує інформацію.

«Ми знаємо, що Клих у важкому стані перебуває в Росії, ми постійно моніторимо його стан і де можемо, через людей, які допомагають нам, отримуємо інформацію», - сказав Юрій Тандіт.

За словами радника глави СБУ, необхідно зробити все для того, щоб Станіслава Клиха було повернено.

Як відомо, у неділю, 30 жовтня, в день пам'яті жертв політичних репресій у Росії, активісти проведуть акцію солідарності з українськими політв'язнями Кремля – Олегом Сенцовим, Станіславом Клихом та іншими.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. 

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заяляє, Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він висловив сподівання, що «спільна робота» ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін. Дмитро Пєсков також визнав, що контакти із російською стороною підтримує Віктор Медвечук.

Раніше у Росії заявляли, що остаточне рішення щодо долі Олега Сенцова та інших засуджених прийматимуть федеральні суди РФ.

МЗС України повідомило у відповідь на запит «Детектора медіа», що у РФ не допускають українських консулів до засуджених за сфабрикованими звинуваченнями українських громадян Олега Сенцова і Олександра Кольченка через начебто їх належність до громадянства Росії.

У жовтні 2016 року заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов повідомив, що міністерство юстиції РФ заявляє про неможливість передати Україні засудженого до 20 років тюрми українського режисера Олега Сенцова. Водночас сестра політв'язня Кремля Олега Сенцова Наталія Каплан, яка зараз проживає в Києві, підтвердила, що її брат має тільки український паспорт. За її словами, довідку про начебто «російське громадянство» українського режисера видав слідчий ФСБ Росії.

Міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що ініціюватиме розширення персональних санкцій проти чиновників Росії, якщо засуджені українці Олег Сенцов і Олександр Кольченко не будуть повернені Україні.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY