detector.media
25.10.2016 10:01
Депутати парламенту Польщі закликали Кремль негайно звільнити Сущенка і Семену
Депутати парламенту Польщі закликали Кремль негайно звільнити Сущенка і Семену
Група депутатів польського Сейму заявила протест проти незаконного переслідування в Росії кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка і журналіста «Радіо Свобода» у Криму Миколи Семени і закликала владу РФ негайно їх звільнити.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Під заявою, яку ініціював депутат Сейму Марцін Свенціцький, підписалося 15 членів нижньої палати парламенту Польщі від партій «Громадянська платформа», «Право і Справедливість», «Cучасна» та парламентської групи «Європейські демократи».

«Ми, парламентарії Речі Посполитої, протестуємо проти арешту владою Російської Федерації журналістів – кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка і представника кримської секції "Радіо Свобода" Миколи Семени»,- йдеться в заяві.

У документі підкреслюється, що обставини арешту журналістів вказують, що їх переслідують за професійну журналістську діяльність. Зазначається, що журналістам поставлено необгрунтовані кримінальні обвинувачення, зокрема про нібито шпигунську діяльність. Депутати наголошують, що ці дії свідчать про «очевидне порушення прав людини, свободи слова і мають на меті залякування журналістів».

«Закликаємо владу Російської Федерації негайно звільнити Романа Сущенка і Миколу Семену, а також й інших громадян України, які за політичними мотивами утримуються в російських тюрмах та слідчих ізоляторах»,- заявили польські законодавці.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

«Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомило, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатомМарком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці.

Міністерство закордонних справ впершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагає від Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

Більше за темою читайте тут.

Нагадаємо, у квітні російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

Через переслідування Микола Семена не може залишити окупований півострів. З 7 липня йому обмежили доступ до особистого банківського рахунку. Зокрема, його банківська карта Російського національного комерційного банку (РНКБ) виявилась заблокованою.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала і Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович.

Міністерство закордонних справ Українивисловлює глибоке занепокоєння у зв’язку з непоодинокими фактами зникнення громадян України, а також триваючими кримінальними переслідуваннями за політичними ознаками українських громадян на тимчасово окупованій території АР Крим, і вимагає припинити переслідування кримського журналіста Миколи Семени.

22 серпня Кримська делегація виступилана VI Всесвітньому форумі українців зі зверненням про долю кримського журналіста Миколи Семени, який перебуває в окупованому Криму і якого ФСБ звинувачує у начебто сепаратизмі.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня,відхиливскаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

Захист переслідуваного ФСБ в окупованому Росією Криму українського журналіста Миколи Семени повідомляє, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до російського суду.

На початку вересня адвокат журналіста Олександр Попков заявив, що шанси на винесення справедливого і виправдувального вироку російським судом – дорівнюють нулю.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY