detector.media
06.10.2016 11:52
Журналісти пікетують посольство Росії та вимагають звільнення Сущенка
Журналісти пікетують посольство Росії та вимагають звільнення Сущенка
6 жовтня представники ЗМІ пікетують посольство Російської Федерації в Україні та вимагають звільнення журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, якого ФСБ звинувачує у «шпигунстві»

Про це повідомляє «Укрінформ».

Як зазначено інформагентством, на пікеті присутні близька 30 представників ЗМІ, які тримають плакати: «Я теж кореспондент. Свободу Роману Сущенку!».

На огорожі посольства вивішено плакат із зображенням пана Сущенка та написом: «Kremlin! Stop kidnapping!».

Пікетувальники вигукують «Свободу Сущенку!».

«Ми вийшли на захист прав нашого колеги Романа Сущенка. Ми вимагаємо свободи для нього. Я його знаю років шість. Ми вважаємо звинувачення, які йому висуваються в РФ, сміхотворними і безпідставними. Це принцип дії РФ, і ми про це знаємо дуже добре. Ми вийшли на цей пікет для того, щоб закликати світову спільноту підтримати нашого коллегу», - сказав журналіст «Укрінформу» Євген Якунов.

Нагадаємо, Марк Фейгін не зміг відвідати  5 жовтня  свого підзахисного, простоявши в черзі в СІЗО з 9-ї ранку. Адвокат повідомив, що сьогодні в СІЗО «Лефортово» змінили правила проходу для адвокатів: якщо раніше побачення адвокатів зі своїми підзахисними проходили згідно з жеребом, то тепер це не гарантовано. Він додав, що 6 жовтня до 9 ранку прийде в «Лефортово» і знову спробує потрапити до Романа Сущенка.

Водночас слідчий у Москві (Росія) запросив Марка Фейгіна на пред'явлення обвинувачення Роману Сущенку  в п'ятницю, 7 жовтня.

Нагадаємо, 5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени. 

Власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

«Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомило, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці. За словами його адвоката,незрозуміло, чи відбувся суд щодо його арешту. 

Міністерство закордонних справ спершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагаєвід Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

Більше за темою читайте тут.

Фото:"Укрінформ"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY