detector.media
05.10.2016 16:57
Українські власкори у Франції підтверджують, що Роман Сущенко працював як журналіст
Українські власкори у Франції підтверджують, що Роман Сущенко працював як журналіст
Алла Лазарева, журналістка «Українського тижня», яка живе і працює в Парижі (Франція), розповіла про реакцію паризького журналістського кола на інформацію про викрадення і перебування у тюрмі журналіста Романа Сущенка.

Про це вона сказала в інтерв’ю «Громадському радіо».

За її словами, українських журналістів в Парижі не так вже й багато.  «Я знаю, що сьогодні вийшла хороша стаття кореспондентки Le Mondе в Росії. Є також емоційне свідчення Олександра Мельника. Це відомий політолог. Він написав, що разів з десять давав Роману коментарі. Врешті очевидно, що журналістська спільнота готується висловити свою підтримку», - сказала вона.

Алла Лазарева також зазначила, що специфіка інформаційного агентства «Укрінформ» полягає в тому, що воно бере всі теми, і Роман Сущенко був зобов’язаний висвітлювати всі події.

«Сказати, над чим точно він працював я не готова, бо ми про це не говорили, хоча досить часто передзвонювалися», - сказав вона.

На запитання «Чи є підстави, щоби російські спецслужби вбачали шпигунство в професійній діяльності Романа?» Алла Лазарева відповіла: «Тут треба питати його колег. Я знаю, що він добре орієнтувався в темі військової техніки. Є чимало тем які могли б сприйматися чутливо росіянами. Або все не так. Він просто ситуативно потрапив їм в руки, вони зрозуміли, що це український журналіст і вирішили використати його як елемент шантажу. Можливо не треба приписувати їм хитрі кроки, а все набагато простіше».

За її словами, французькі журналісти цікавляться історією Романа Сущенка. «Мені сьогодні багато дзвонили, не менше семи-восьми французький колег. Нас тут не так і багато, інформація розповсюджується швидко. Французька преса зараз чутлива до того, що відбувається в Росії, оскільки готується візит Путіна в Париж 19-20 жовтня», - сказала Алла Лазарева.

Нагадаємо, 5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени

Власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

«Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомило, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці. За словами його адвоката, незрозуміло, чи відбувся суд щодо його арешту. 

Міністерство закордонних справ впершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагаєвід Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

Більше за темою читайте тут.

На фото - Роман Сущенко

Фото: obozrevatel.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY