detector.media
05.10.2016 15:34
Рада дозволила карикатуристам та пародистам використовувати чужі твори
Рада дозволила карикатуристам та пародистам використовувати чужі твори
5 жовтня Верховна Рада України внесла до закону «Про авторське право і суміжні права» зміни і дозволила використання літературних, художніх і музичних творів для створення пародій, попурі чи карикатур без згоди автора, але із зазначенням його імені і джерела запозичення.

За відповідний законопроект №3586 за основу та в цілому проголосували 227 народних депутатів, повідомляє «Українська правда».

Прийнятий в цілому законопроект авторства депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького передбачає надання творцям дозволу на вільне використання в своїх творах жанрах «пародія», «попурі», «карикатура» творів інших авторів в передбачених законом межах.

Законопроект закріплює на законодавчому рівні поняття «пародія», «попурі», «карикатура» на підставі правозастосовної практики Європейського Союзу (ЄС).

Зокрема «карикатура – твір образотворчого мистецтва, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору, в тому числі персонажу твору або імені персонажу твору, що за своїм змістом має комічний, сатиристичний характер або спрямовується на висміювання певних осіб або подій».

Пародія визначається як «твір, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору або його частини, що за своїм змістом має очевидний комічний, сатиристичний характер, або спрямовується на висміювання певних подій або осіб».

«Попурі – музичний або інший твір, який є творчим підбором і розташуванням уривків інших правомірно оприлюднених творів, або які імітують творчий стиль інших авторів чи виконавців або інших історичних епох», – визначено в документі.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, його мета – імплементація норм європейського законодавства в українське, створення умов для вільного розвитку творчості в сучасних жанрах пародії, карикатури і попурі, підвищення культурного рівня, естетичного виховання громадян, задоволення культурних потреб українського народу, підтримка вітчизняного виробника у сфері культури тощо.

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні». За проголосували 230 народних депутатів.

Фото: news.liga.net

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY