detector.media
16.09.2016 10:36
Заява українських медіаорганізацій з нагоди 16-ї річниці вбивства журналіста Георгія Гонгадзе
Заява українських медіаорганізацій з нагоди 16-ї річниці вбивства журналіста Георгія Гонгадзе
Представники українських медіа-організацій, у день 16-ї річниці зникнення Георгія Гонгадзе, вимагають від Президента України, прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ, Генпрокурора системно провести оперативні і якісні розслідування агресії щодо журналістів

Заява

Ми, представники українських медіа-організацій, у день 16-ї річниці зникнення Георгія Гонгадзе, звертаємся до Президента України, прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ, Генпрокурора з вимогою системно проводити оперативні і якісні розслідування агресії щодо журналістів.

Усвідомлюючи, що вже минуло понад 16 років з дня вбивства журналіста Гонгадзе, ми закликаємо владу визначитися остаточно з приводу можливості встановити замовників убивства Гонгадзе, та назвати основних підозрюваних в замовленні злочину.

Українські медіа-організації не сумніваються у законності вироку Олексію Пукачу, який отримав довічне ув’язнення. Ми вважаємо важливим кроком для держави Україна той факт, що до відповідальності за злочин проти журналіста було притягнуто генерала міліції. У даному випадку, держава дотрималася всіх вимог закону, хоч це і зайняло великий проміжок часу.

Ми також закликаємо політиків та чиновників припинити політичні спекуляції навколо справи Гонгадзе, та інших справ, пов’язаних із агресією щодо журналістів – жодні слова не замінять розслідувань.

У 2016 році ситуація із розслідуваннями перешкоджань і нападів на журналістів дещо покращилася порівняно з 2015 роком -  за даними МВС, за перші вісім місяців 2016 року, до суду було скеровано 15 справ, пов’язаних з перешкоджаннями професійній журналістській діяльності, порівняно до лише трьох справ, які дійшли до суду протягом аналогічного період 2015 року. Однак, самих випадків нападів на журналістів все ж у рази більше, і системна робота по розслідуваннях і боротьбі з безкарністю обов’язково мусить інтенсифікуватися. Нагадуємо, що досі не покарано агресорів, що нападали на журналістів під час подій Революції Гідності 2013-2014 років.

Ми вимагаємо від влади системно вживати наступних кроків, необхідних для повноцінного захисту права громадян на інформацію та гарантування безперешкодної діяльності журналістів:

  1.  Знайти і покарати вбивць журналіста Павла Шеремета. Проводити оперативні і прозорі розслідування злочинів проти свободи слова в Україні. 
  2.   Гарантувати підзвітність та прозорість владних інституцій та чиновників. Регулярно звітувати перед суспільством за свої дії та дотримуватись законодавства про доступ до інформації.
  3.  Активно сприяти створенню суспільного мовлення та роздержавленню друкованих ЗМІ.

Традиційно, 16 вересня в Києві та інших містах відбуваються мітинги пам'яті Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів. Ми запрошуємо приєднатися до мітингів усіх, хто підтримує ідеї свободи слова та демократії. Акції відбуваються без жодної партійної чи організаційної символіки. У Києві акція відбудеться під стелою на Майдані Незалежності, початок о 18.30.

Нагадаємо, журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президента та всі глави МВС і ГПУ.

22 березня у Києві на території церкви Миколи Чудотворця Набережного 22 березня 2016 року через понад 15 років після смерті поховали журналіста Георгія Гонгадзе.

У березні нині вже колишній заступник Генерального прокурора України Юрій Столярчук заявив, що активні слідчі дії у справі Георгія Гонгадзе розпочалися після 10-літньої перерви з призначенням очільником ГПУ Віктора Шокіна. Як відомо, обидва прокурори зараз у відставці.

20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в Києві загинув  український журналіст Павло Шеремет. Вбивство кваліфіковано прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Триває слідство.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY