detector.media
Катерина Толокольнікова
14.09.2016 19:24
9-й пітчинг Держкіно, день перший: документалістика
9-й пітчинг Держкіно, день перший: документалістика
12 вересня розпочався Другий етап Дев’ятого конкурсного відбору Державним агентством з питань кіно проектів, які претендують на державне фінансування. У перший день мова йшла про 24 документальні стрічки: переважно історичні, біографічні та «соціалку»

2 вересня Держкіно на підставі протоколу засідання Експертної комісії з питань кінематографії затвердило перелік проектів-переможців першого етапу Дев’ятого конкурсного відбору кінопроектів, які претендують на включення до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів у 2016-2017 роках. Усього до переліку цьогоріч увійшло 90 кінопроектів.

Перший день пітчингів, які відбуваються у кінотеатрі «Жовтень» та триватимуть чотири дні – з 12 по 15 вересня, – був насиченим. На розгляд журі конкурсанти представили 24 стрічки у трьох категоріях: загалом неігрові фільми, неігрові копродукційні та неігрові в двох тематичних групах. Учасники конкурсу помітно хвилювалися, дехто в журі був дуже серйозним, а голова Держкіно Пилип Іллєнко жартував. Команда одного з проектів змусила журі перенестися до Чорнобиля за допомогою технології віртуальної реальності… За пітчингами можна було слідкувати й дистанційно – завдяки онлайн-трансляції.

Для журналіста ж «Детектора медіа» залишилося загадкою, чому деякі фільми були представлені в категорії копродукційних, хоча про партнерів не заявили, а одна зі стрічок у загальній неігровій категорії фінансуватиметься трьома країнами. Але про все – по порядку.

Неігрові: «Документаліст», «Тремпель фільмз», «Табор»

«Десята муза. Фільм четвертий» Олександра Столярова – фільм серії стрічок Антології українського кіно, в якому йтиметься про вітчизняний кінематограф повоєнних років: 1945-1956 рр. Виробник – студія «Кінематографіст». Продюсером виступає Світлана Степаненко, автором сценарію – голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач. Фільм, за словами режисера, буде присвячено надзвичайно цікавому періоду і людям, «які створювали маленьке чудо, радість після всього пройденого». Бюджет фільму становить 1,7 млн грн. Стільки ж його творці хочуть отримати від держави.

«Імені Виговського» Михайла Лєбєдєва – ще однин проект студії «Кінематографіст», присвячений історичній події – Конотопській битві. Продюсером виступає Світлана Степаненко, а автором сценарію – Богдан Жолдак. Автор сценарію зазначив, що в історичних довідниках та енциклопедіях нічого не сказано про цю переможну битву. «Це треба виправляти», – наголосив він. Натомість продюсерка відзначила, що хоча проект існує давно, нещодавно його сценарій переробили, спираючись на рекомендації досвідчених документалістів. До проекту фільму ввели фігуру письменника, сценариста та дипломата Юрія Щербака. За словами Михайла Лєбєдєва, у фільмі буде багато графіки, а також реконструкція сцен битви. «Не хочеться брати нудний науково-популярний матеріал. Це має бути історія, без чорного і білого, правдиво подана», – зазначив він. Бюджет фільму – 1,980 млн грн. та така ж сума очікуваної підтримки від держави.

«Я – Яблонська» Юлії Лазаревської фільм-портрет про відому українську художницю Тетяну Яблонську. Його також знімає студія «Кінематографіст». Продюсує стрічку Світлана Степаненко, автор сценарію також Юлія Лазаренко. Історію художниці розповість донька, а також унікальні листи та щоденники. Бюджет фільму – 1,5 млн грн., стільки ж продакшн хоче отримати від держави.

«Разом - вместе» – фільм виробництва «Тремпель фільмз», який узяв початок із фото проекту Razom.ua, що розповідає історію України через документальні портрети.

Продюсер, режисер та автор сценарію Юрій Леута прагне відтворити фотографію початку ХХ століття, зроблену біля будівлі Держпрому в Харкові за участі його сучасних діячів.

«Це спроба відтворити події в Харкові 90 років тому, привернути увагу до історичного масштабу цього міста в іншому ідеологічному й соціальному контексті. Це розповідь про плани на майбутнє такого міста як Харків», – розповів він.

Режисер планує дати архівні кадри та авторський коментар. Бюджет фільму – 1,330 млн грн., бажана державна підтримка – 1,080 млн грн.

«Цимбаліст Петро» Єлізавети Смітісторія про карпатського музиканта, який брав участь у Майдані та їздив виступати в звільнений Слов’янськ. Виробництво компанії «Табор». Продюсери: Олена Яковіцька та Максим Наконечний, а автори сценарію – Єлізавета Сміт та Максим Наконечний. Бюджет проекту – 860 тис. грн., очікувана сума державної підтримки – 415 тис. грн. Гроші їм потрібні насамперед на звук, корекцію кольору, перезаписи музики.

Свого героя режисерка зустріла на Майдані. Композитор грає на стародавньому інструменті сучасну музику. За словами команди, це фільм як про Петра, та і про події в країні в останні 2,5 роки. Вони сподіваються, що він буде цікавий як українській, так і зарубіжній аудиторії, тож творці сподіваються на багате фестивальне життя. Потрібні гроші на звук, корекцію кольору, перезапис музики.

Неігрові: «Магіка-фільм», «МейнСтрімПікчерс», «Студія Гармата фільм»

Стрічку «Дівчина з кінокамерою» Беати Бубенець вироблятиме компанія «Магіка-фільм». Пані Бубенець – випускниця школи документального кіно Марини Разбєжкіної й громадянка Росії. Продюсер фільму – директор кінофестивалю DocudaysUA Геннадій Кофман – вважає це перевагою, бо через це подача матеріалу буде більш неупередженою. В Україні пані Бубенець знімала півтора роки, на які потрапила і революція на Майдані, і анексія Криму, і конфлікт на Донбасі.

«Це період, важливий не лише з точки зору суспільно-політичного життя. Унікальний матеріал, знятий близько до учасників конфлікту. Мені не хотілося б, щоб він зберігся лише на жорстких дисках. Хочеться, щоб його побачив світ, хочеться підбити підсумки всіх подій у вигляді фільму», – зазначила режисерка.

Творці фільму планують залучити французького режисера монтажу та співпродюсера. Беата Бубенець наголосила, що хоче, щоб це була стрічка, яка дозволить донести правду про події в Україні. Бюджет – 2,824 млн грн., з яких команда просить у держави майже 994 тис. грн.

«Панорама» Юрія Шилова – продовження історії кіномеханіка з кінотеатру «Кінопанорама» Валентина. Режисер зняв про нього короткометражну стрічку, яка отримала відзнаку студентського журі на DocudaysUA та особливу відзнаку журі #KISFF2016. Тепер режисер, який також виступає автором сценарію, береться за довгий метр (70 хв.). Продюсує фільм Геннадій Кофман (кінокоманія «Магіка-фільм»). «Стилістично я хотів би продовжувати працювати так само, не використовуючи інтерв’ю, закадрову музику. Вести доволі відсторонене спостереження», – зазначив режисер.

Бюджет фільму – 1,32 млн грн., очікувана сума державної підтримки – 1,056 млн грн.

«Домашні ігри» Аліси Коваленко – фільм у копродукції України, Великої Британії та Франції. Французьким продюсером стрічки став Стефан Сіохан (East Roads), українським – Максим Васянович («Студія Гармата фільм»). Проект нового фільму пані Коваленко, де вона виступає також автором сценарію, раніше переміг у всеукраїнському пітчингу «The Guardian прямує в Україну» (5 тис. фунтів), отримав фінансову підтримку від фонду IDFA Berta Found (15 тис. євро) та переміг у пітчингах ОМКФ-2016 (50 тис. грн.).

У «Домашніх іграх» йтиметься про футболістку Аліну з київських околиць, яка зростала в бідній та проблемній сім’ї, але врятувалася завдяки наставниці та своїй пристрасті до спорту. Зараз вона має дбати про молодших брата та сестру. Режисерка розповіла, що вже знайшла контакт із героїнею і планує знімати її протягом року. Пан Сіохан натомість відзначив, що впевнений у тому, що фільм має великий потенціал в Європі. Його бюджет – 1,66 млн грн., а сума бажаної державної підтримки – 885 тис. грн.

«Тато мамин брат» Вадима Ількова – ще один проект компанії «Гармата філмз». Продюсер – Максим Васянович. Це історія про київського художника Толіка, який бере на виховання племінницю Катю, мати якої опинилася на соціальному дні.

«Ми слідкуємо за героями на рівні побутових сцен. Від помешкань двірників на Троєщині до модних бутіків, де відбуваються виставки Толіка. У фільмі будуть показані різні прошарки сучасного українського суспільства. Наступного року 1 вересня Катя піде в школу – це може стати фіналом фільму, який ставить багато питань», – розповів режисер у відеозверненні.

Продюсер додав, що це історія про людяність. Наразі фільм знімався без фінансування. Його заявлений бюджет – 820 тис. грн., який команда сподівається повністю покрити завдяки державній підтримці.

«Історія Зимового саду» Семена Мозгового – ще один учасник пітчингу The Guardian. Цей проект став переможцем пітчингів Docudays UA, де отримав 3 тис. фунтів. Продюсери фільму – Тарас Босак, Артем Колюб та Олександр Чепіга, сценарист – Семен Мозговий. Його виробляє компанія «МейнСтрімПікчерс». У фільмі йдеться про жінку, яка 45 років пропрацювала в оранжереї на ВДНГ, а тепер її звільняють.

«Це історія про зміну епох, алегоричний матеріал до нашого буття і подій в країні й про те, що ми не завжди готові до змін, навіть якщо говоримо, що це так», – зазначив режисер, додавши, що це фестивальне кіно. Вже завершено 90% продакшну фільму, а гроші – 385,5 тис. грн. – команда шукає на постпродакшн і маркетинг. Це половина бюджету фільму. На наступному Docudays UA творці представлять короткий метр, а за рік – довгий.

Неігрові: «Інспірейшн філмз», «Три-я-да продакшн», «Світові інноваційні технології»

«Такої дороги немає на мапі» Олександра Балагури – це третя частина трилогії, яку вироблятиме Inspiration Films. Перші два фільми мали назви «Крила метелика» та «Час життя об’єкта в кадрі». Продюсер – Світлана Зіновієва, автор сценарію – Олександр Балагура.

Зйомки відбудуться в с.Нікішино поблизу Дебальцево, де український режисер, який нині живе в Італії, провів дитячі роки, також глядача перенесуть в Київ 1980-х років.

«Це частина розлогого есе про втрачений рай дитинства і дім. Це сумна і важлива тема сьогодні для багатьох», – зазначила продюсерка, яка представляла фільм.

Бюджет – 2,59 млн грн., очікувана сума державної підтримки – 2,039 млн грн.

«У 777 – перемога над смертю» Віри Яковенко – стрічка про роль українців у повстанні в ГУЛАгу та внесок Євгена Грицака у цю справу. Вироблятиме фільм «Три-я-да продакшн», продюсерами виступають Сергій Баранов та Людмила Кириленко. Автор сценарію – Олена Моренцова-Шулик. За словами творців фільму, постаті Євгена Грицака приділяється мало уваги, хоча він ще живий й команді вдалося записати з ним інтерв’ю. Тож фільм матиме просвітницьку місію.

«У фільмі хочемо показати важливість його дій, те, що український народ ніколи не корився й зламав стереотип радянської людини. Наразі на хвилі інтересу до України такий фільм матиме фестивальний потенціал і вже є домовленість з одним із українських телеканалів», – розповів продюсер.

У фільмі буде персонаж дослідника, який крок за кроком дізнаватиметься про деталі таборового повстання, а також графіка, малюнки та фотографії.

Сергій Баранов також розповів, що плануються історичні реконструкції: саме тому у фільму великий бюджет (3,729 млн грн.), стільки ж «Три-я-да продакшн» сподівається отримати від Держкіно.

«Чорнобиль 360. Коріння» Альони Стулій – короткометражний фільм про Чорнобиль та мешканців зони, створений у технології віртуальної реальності. Виробництво – компанія «Світові інноваційні технології». Продюсери: Кирило Покутний, Марія Говоруха-Каель, автор сценарію Альона Стулій. Планується зняти декілька епізодів.

«Створення фільму у віртуальній реальності – це прецедент в Україні. У нас ще придивляються до цього, а в США та Канаді виділяють значні кошти», – зазначив пан Покутний.

За словами команди проекту, це історія про унікальних людей і місце. Поєднання людей, які нині живуть у зоні, та того, якими їх бачила художниця Марія Примаченко. Стрічка буде викликати не співчуття, а співпереживання і захоплення.

Режисерка Альона Стулій відзначила, що технологія віртуальної реальності – це прерогатива не лише розважального напрямку, вона сприяє більшій довірі в документалістиці.

На пітчингу команда «Чорнобиль 360. Коріння» продемонструвала ролик журі, члени якого вдягли спеціальні маски. Над впровадженням цієї технології команда проекту працює вже два роки. Фільм можна буде дивитися не лише в спеціально облаштованому кінозалі, а на смартфоні, планшеті, комп’ютері та телевізорі.

За словами продюсера, до проекту вже виник інтерес у різних держав – і як до навчального матеріалу, і для дистрибуції. Його планують представити й на Генасамблеї ООН.

Неігрові копродукційні

«Какофонія Донбасу» Ігоря Мінаєва – ще одна стрічка «Тремпель фільмз» та продюсера Юрія Леути. Фільм створюватиметься у копродукції з французькою компанією Lefilm de Si (більша частка у Франції). Назва стрічки – це відсилка до фільму Дзиги Вертова «Симфонія Донбасу». За мету творці проекту ставлять привернення уваги світу до подій на Донбасі. Продюсер зазначив, що стрічка «Какофонія Донбасу» стане своєрідною відповіддю на скандальний фільм Пола Морейри «Україна, маски революції».

«Це не репортажна стрічка, вона в основному побудована на архівних матеріалах з невеликими дозйомками. Хочемо зняти повсякденне життя – як люди збираються і їдуть на роботу, те, що лишалося за кадром в радянському кіно», – розповів Ігор Мінаєв.

Бюджет майбутнього фільму – 4,038 млн грн., з яких від України продакшн хоче отримати 1,097 млн грн.

Фільм «Сказ» Анастасії Максимчук стосується проблеми безпритульних собак. Режисерка виступає також автором сценарію, а продюсером – Максим Асадчий. Виробництво – «Пронто Фільм». У фільмі герої взаємодіятимуть зі знімальною групою, а одним із оповідачів буде собака.

«Це кіно про пошуки любові в суспільстві,де багато агресії. Жанр – документальний абсурд», – розповіла Анастасія.

Бюджет фільму 1,813 млн грн., бажана сума від держави – майже 1,5 млн грн.

«Чорний квадрат» Ігоря Малахова – біографічна стрічка про Казимира Малевича. Вироблятиме її «Фреш Продакшн Ю Ей». Продюсери – Олег Щербина та Юлія Чернявська.

«Ми хочемо повернути Малевича в українську культуру і розповісти про це Заходу», – розповів режисер. Для зйомок команда планує попросити відомих світових художників намалювати власний квадрат і розповісти, який вплив на них мав Малевич.

Бюджет «Чорного квадрата» – 3,072 млн грн. Очікувана державна підтримка – 2,457 млн грн.

Неігрові тематичні: про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України в роки Другої світової війни на під час Антитерористичної операції

У цій категорії на пітчингу представили 5 фільмів, 4 з яких вироблятиме «Міжнародний продюсерський центр «ФОР-ПОСТ», а продюсуватиме Олександр Дріз.

Це, по-перше, стрічка «Заміновані вірністю» Юрія Ткаченка. У ній оповідь йтиме від імені собаки прикордонної служби, троє господарів якої загинули, виконуючи бойові задачі. За словами творців фільму, це історія про вірність, самопожертву і любов до своєї батьківщини. Плануються зйомки й у зоні АТО. Автор сценарію – Яна Пономаренко. Бюджет 1,471 млн грн., бажана сума підтримки від Держкіно – 1,324 млн грн.

«Одесити на Донбасі» Сергія Лисенка – стрічка про чоловіків, які залишили мирне життя і пішли захищати країну. Зокрема, в ній ітиметься про байкерів. Олександр Дріз назвав всі фільми Міжнародного продюсерського центру «ФОР-ПОСТ» протидією контенту, який створюють на окупованій території. Він вважає за потрібне показувати патріотичні фільми «в сірій зоні» й уздовж усього кордону України. Режисер Сергій Лисенко зазначив, що не розглядає цей фільм як контрпропагандистський проект.

«Це фільм про духовну трансформацію, яку пройшло багато людей. Ми надто довго існували в психологічній зоні комфорту. А зараз багато хто з неї вийшов, але хтось продовжує там бути. Наша місія – достукатися до них», – сказав він і додав, що це буде роуд-муві. Бюджет фільму 1,977 млн грн., у Держкіно команда просить 1,78 млн грн.

Фільм «Паспортний стіл» Олесі Моргунець-Ісаєнко стосуватиметься бюрократичних перепон, з якими стикають іноземці, які вирішили будувати своє життя в Україні. Героями стануть грузин, який приїхав, аби воювати на боці України, громадська активістка з Росії та бізнесвумен із Білорусі. Зокрема, фільм покаже й те, як Україна виглядає очима іноземців, в чому для них її привабливість.

Автор сценарію майбутнього фільму – Дмитро Левицький. Бюджет 1,24 млн грн., від держави хочуть отримати 1,116 млн грн.

«Перехрестя “Балу”» Василя Рибальченка – фільм про одну з позицій українських прикордонників, яка виявилась особливо небезпечною. Знімальна група планує деякий час пожити з військовими на місці. Сценарист – Юрій Спасокукотський. Бюджет проекту – 1,559 млн грн., а сума бажаної держпідтримки становить 1,403 млн грн.

Неігрові тематичні: до 100-річчя проголошення Української Народної Республіки, до 100-ї річниці Бою студентів під Крутами

Ще один фільм, який представила компанія «Міжнародний продюсерський центр «ФОР-ПОСТ» – це «Omnia revertutur, або Усе повертається» Азіма Туркменбаєва. Автор сценарію – Ірина Чмола. Бюджет фільму – 1,3 млн грн., сума від держави, яку сподіваються отримати – 1,23 млн грн. Його героями стануть вчителі історії, які розмірковують разом із учнями про правду минулого і теперішнього, місце й долю України, а часом і самі йдуть воювати.

«Півтора метра люті» Тетяни Сучкової – ще один фільм-портрет. Його героїнею стане відома волонтерка Кроха, яка залишила посаду помічника юриста й стала парамедиком на війні. Його вироблятиме «Атасов Фільм Тревел». Продюсером виступає Сергій Міранков, він же став автором сценарію. Пан Міранков зазначив, що треба знімати фільм про людей, які можуть стати взірцем.

Режисерка зазначила, що це буде нелінійна історія з кількох окремих яскравих епізодів, й додала, що фільм будуватиметься на оточенні і реконструкції ситуацій за допомогою спогадів головної героїні. Бюджет фільму – 840 тис. грн. Його команда хотіла б повністю покрити державним фінансуванням.

Ще одну історичну стрічку – «Крути. Історія перемоги» Віктора Дерюгіна – пітчингувала компанія «Ганза фільм». Його продюсером виступить Геннадій Богук, а сценарій пише Ольга Мовчан. У докфільмі будуть задіяні троє експертів – два історика та культуролог, який пояснить, чому в той час в Україні з’явився такий патріотизм. Бюджет – 3,802 млн грн. Всю цю суму творці хотіли б отримати від держави.

Режисер та продюсер розповіли, що хочуть змінити уявлення суспільства про цю подію, тому й обрано таку назву. У майбутньому фільмі буде реконструкція подій і хроніка, які об’єднає третій унікальний прийом – репетиція реконструкції подій.

Фільм «Михайло Грушевський. Вірю в Україну» Василя Вітра виробляє студія «Віател». Режисер також виступає автором сценарію, а продюсує стрічку Галина Криворчук. У біографічному фільмі про українського діяча буде використано архівні фото та відео, зокрема й з-за кордону, будуть реконструкції. Михайла Грушевського гратиме Тарас Денисенко. За словами режисера, приблизно 30% хронометражу фільму займе відтворення подій, а решту часу – документальні кадри та експертні коментарі.

За результатами Першого (допразентаційного) етапу конкурсу кінопроектів Держкіно найкращі результати (середня оцінка – понад 4 бали) отримали фільми «Дівчина з кінокамерою», «Панорама», «Цимбаліст Петро», «Домашні ігри», «Разом – вместе», «Тато мамин брат», «Сказ», «Какофонія Донбасу» та «Чорний квадрат».

Фото - fullhdpictures.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY