detector.media
10.09.2016 09:25
За фактом нападу на журналіста «СтопКору» Медяника розпочато кримінальне провадження
За фактом нападу на журналіста «СтопКору» Медяника розпочато кримінальне провадження
Журналіст проекту «Стоп корупції» Сергій Медяник, якого побили 8 вересня в офісі компанії «Таурус-альянс» у Києві, повідомив «Детектору медіа», що звернувся із заявою до поліції.

За його словами, розпочато кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

«Так, уже відкрито кримінальне провадження за статтею 171 про перешкоджання роботі. Вже йде слідство, вже встановлено нападника, а мені присвоєно статус потерпілого», - повідомив постраждалий журналіст.

За словами пана Медяника, нападника звуть Артем Остапенко, він – один з працівників юридичної фірми «Таурус-Альянс». «Це юридична компанія, яка просто реєструє фірми на свою адресу. Виходить, що він один з організаторів реєстрації фіктивних фірм. Він думав, що ми за ним приїхали, що вони займають ухилянням від сплати податків. І він, можливо, цього злякався», - розповів журналіст «СтопКору».

Також пан Медяник додав, що нападник був від початку агресивно налаштованим.

Журналіст і координатор проекту «СтопКор» Роман Бочкала уточнив, що «перед тим, як нанести удар в обличчя Сергію, людина, яка це зробила, спочатку намагалася прикрити своєю рукою відеокамеру оператору». Коли все-таки оператор продовжив зйомку, нападник вирішив застосувати фізичну силу.

Саме тому, на думку пана Бочкали, цей напад є не хуліганством, а перешкоджанням журналістській діяльності: «Тобто нападник розумів, що ми журналісти, ми представилися і вже після того, як оператор все ж таки продовжив зйомку, тоді він вирішив якось її припинити, застосувавши фізичну силу».

Також уже оприлюднено відео, на якому чітко зафіксовано напад: Сергій Медяник відштовхує оператора, адже в того нема можливості захищатися, і цим сам підставляється під удар.

«Сергій виконував свій професійний обов’язок. Він мав редакційне завдання. Він робить сюжет-розслідування з приводу захоплення Поштової площі. Ми намагаємося розібратися з цією історією. Саме тому ми пішли до офісу компанії, яка пов’язана з усім цим», - пояснив Роман Бочкала.

Пан Бочкала додав, що після нападу Сергія Медяника госпіталізувала швидка до Олександрівської лікарні, де йому діагностували струс мозку та поклали на стаціонарне лікування.

Сергій Медяник зазначає, що раніше стосовно нападів на журналістів було порушено близько 20-25 справ про перешкоджання журналістській діяльності, але практично жодна не була винесена на судовий розгляд. Журналіст сподівається, що його справу все-таки доведуть до суду, адже в нього наявні тілесні ушкодження.

«Справи не доводять, а тут є шанс довести до суду. Якщо за 171-ю статтею когось засудять – це буде перемогою для нашого співтовариства, щоб більше не нападали на журналістів», - каже він.

Нагадаємо, що 8 вересня в офісі компанії «Таурус-Альянс» було скоєно напад на знімальну групу «СтопКору». Журналіст Сергій Медяник отримав струс мозку та потрапив у лікарню.

Ельвіра Насібулліна, для «Детектора медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY