detector.media
30.08.2016 15:52
У Харкові журналісту відмовились надавати декларацію очільника метрополітену
У Харкові журналісту відмовились надавати декларацію очільника метрополітену
Журналіст Павло Новик отримав відмову на свій інформаційний запит щодо декларацій про майновий стан та доходи керівника комунального підприємства «Харківський метрополітен» В’ячеслава Стаматіна

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Як зазначено, свою відмову установа аргументувала тим, що «КП Харківській метрополітен не є суб’єктом владних повноважень, а є господарюючим суб’єктом». Відповідний лист журналіст отримав 12 серпня.

Пан Новак вважає таку відмову порушенням закону про доступ до публічної інформації.  Раніше, як зазначає ІМІ, подібні відмови журналіст вже отримував у червні. Тоді працівники ТОВ «Терра» не надали декларацію депутата Харківської облради та керівника підприємства Ігоря Ясинського, та КП  «Жилкомсервіс» відмовили журналісту у доступі до аналогічного документа директора Олександра Яковлева.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що у даному випадку проблема в тому, що законодавство про доступ гарантує відкритість відомостей з декларацій, але не визначає для якогось розпорядника чіткого обов’язку ці відомості надавати на запит.

«Відповідно до ст. 13 Закону України “Про доступ до інформації”, КП є розпорядником  в частині інформації про використання ними бюджетних коштів, а також в ін. вузьких випадках (напр., щодо надання суспільно важливої інформації). КП вважає, що відомості з декларацій під ці категорії інформації не підпадають, тому КП  не розглядає себе як розпорядника. Проблема має розв’язатися із запуском електронного декларування, яке очікується доволі скоро»,  –  сказав юрист.

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY