detector.media
29.08.2016 15:15
У своєму передсмертному листі Щетинін написав, чому вирішив застрелитися
У своєму передсмертному листі Щетинін написав, чому вирішив застрелитися
Редактор видання «Новый регион – Киев» Ольга Мещерякова опублікувала на своїй сторінці у Facebook цитати з прощального листа журналіста Олександра Щетиніна, якого знайшли мертвим із вогнепальним пораненням 27 серпня

Основний текст передсмертного листа опубліковано на сторінці пані Мещерякової у Facebook.

З нього зрозуміло, що окрім фінансово-робочих проблем журналіста мучила розлука з доньками, з якими він не бачився 4,5 роки.

«Мені давно пора було написати, але зібралася з силами я тільки зараз. У суботу у Саші був День народження, але він вже давно вимкнув телефон і не відповідав в соцмережах, тому я пішла до нього в гості. Двері він мені теж не відкрив, а після того, як я пішла, надіслав мені прощального листа, в якому пообіцяв викурити останню сигарету і застрелитися. Я кинулася обдзвонювати друзів і шукати ключі від квартири. Потрапити всередину нам вдалося тільки через три години після відправлення листа. Першими увійшли чоловіки, дівчаток на балкон вже не пустили. Потім приїхала поліція, медики, криміналісти. Мигалки навколо будинку, поліцейський відділок, допити», – написала пані Мещерякова.

За її словами, правоохоронці попросили мовчати.

«Мені здається, я повинна процитувати основні частини листа», – зазначила вона.

Текст, який опублікувала пані Мещерякова у соцмережі, даємо повністю:

«Я дуже радий, що ти приходила. На жаль, я так і не зміг нічого придумати по роботі. Я не відкрив двері саме тому. Прости мене за все. Нехай наші хлопці і всі, кого я підвів, мене теж пробачать. Кращий вихід для мене в цій ситуації піти з життя. Це не зараз вирішилося. Я змастив і перевірив пістолет ще десять днів тому. І всі ці дні я не міг зважитися. Відкладав. Мужності не вистачало. Я всі ці дні писав листи. Але потім так нічого не відправив. Занадто багато адресатів. Мені просто дуже соромно перед усіма. Тому я прийняв саме таке рішення. Якщо коли-небудь вийде у тебе, скажи моїм дочкам, що я дуже сумував за ним до останнього. Але 4,5 року без них були нестерпні. Це і є головна причина мого рішення. Їм я написав короткого листа в їх ВК ще в середу. Те, що я дожив до сьогоднішнього дня –  просто непорозуміння.

***

І ще одне. Я до останнього був пристрасно і ніжно закоханий в Україну і її людей. Коли все вляжеться, напиши про це. Зрозумій, я прийняв найкраще з усіх варіантів рішення. Дуже довго все обмірковував. Зараз на балконі. Викурю останню сигарету, і мене не стане. Сьогодні мене привітало в лічку незвичайне кількість людей. Я все прочитав. Але змінити вже нічого не можна. Вибач. І нехай мене всі пробачать. Не вистрілив я в себе 24-го тільки щоб не псувати всім найкраще свято – День Незалежності. Всіх дуже ніжно люблю. Говори їм завжди про це», –  процитувала слова журналіста Щетиніна Мещерякова.

У кінці свого повідомлення пані Мещерякова пояснила, чому сайт «Новый Регион – Киев» не оновлюється.

«Зараз наш сайт не оновлюється, тому, що доступ до нього захопили люди, з якими Саша припинив працювати вже давно, тому редакція тимчасово змушена призупинити роботу. Так як ми тимчасово не можемо нічого публікувати у себе на сайті, то колективне редакційне звернення розмістимо пізніше у мене на сторінці», – додала вона.

Нагадаємо, у ніч на 28 серпня у Києві у своїй квартирі на Подолі знайдениймертвим журналіст, засновник російського інформаційного агентства «Новый регион» , член НСЖУ Олександр Щетинін. За інформацією столичної поліції, повідомлення про інцидент надійшло до Подільського управління поліції близько опівночі у ніч на 28 серпня.

Коли на місце події прибула слідчо-оперативна група, на балконі виявили чоловіка із вогнепальним пораненням голови. За попередніми висновкамисудмедексперта, смерть наступила у період із 20-ї до 21.30.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 ( «Умисне вбивство») КК України із додатковою правовою кваліфікацією «Самогубство».

Столична поліція розглядає самогубство чи вбивство через професійну діяльність як основні версії смерті журналіста Олександра Щетиніна, заявив начальник ГУ Нацполіціі Києва Андрій Крищенко.

Водночас директор Департаменту комунікацій в МВС України Артем Шевченко заявив, що у слідства поки немає даних щодо насильницького характеру злочину.

На початку лютого 2014 року головний редактор РІА «Новый регион» Олександр Щетинін заявив про своє звільнення з усіх займаних посад у російській редакції через «ситуацію, що склалася на Україні, і тиск, що посилюється з боку влади РФ».

Згодом у редакції «Нового региона» відбувся розкол - російська та українська редакції розділилися. З 18 травня «Новый регион - Россия» працює за новим доменним іменем urfo.org.

Згодом  Олександр Щетинін заявив, що вирішив відмовитися від російського громадянства.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY