detector.media
16.08.2016 12:15
Докфільм Сергія Лозниці «Подія» увійшов до лонг-листа Європейського кінопризу
Докфільм Сергія Лозниці «Подія» увійшов до лонг-листа Європейського кінопризу
Документальний фільм українського кінорежисера Сергія Лозниці «Подія» увійшов до лонг-листа «Найкращого європейського документального фільму» на думку Європейської кіноакадемії (European Film Academy)

Про це повідомила прес-служба Європейської кіноакадемії – професійного об’єднання, яке присуджує найкращим європейським фільмам року нагороду Європейський кіноприз (European Film Award).

«Подія» («The Event») – нідерландсько-бельгійський документальний фільм, в якому йдеться про Серпневий путч 1991 року, коли на Двірцеву площу м. Ленінграда вийшли тисячі людей на підтримку демократичних сил. Стрічка «Подія» змонтована з кадрів хроніки, знятої шістьма режисерами кіностудії «Лендокфільм» під час путчу. 

Світова прем'єра «Події»  відбулась 5 вересня 2015 року поза конкурсом Венеційського кінофестивалю, українська – 8 жовтня в рамках Спеціальних подій київського міжнародного кінофестивалю «Молодість».

У цій стрічці пан Лозниця виступає режисером, автором сценарію, редактором та одним із продюсерів – разом з Марією Хустовою (Росія) та Нікола Маццанті (Італія). У 2015 році стрічка отримала нагороду на міжнародному фестивалі документального кіно DOK Leipzig.

Усього комітет Європейської кіноакадемії, відповідальний за документальну номінацію, обрав 15 стрічок, спираючись на рекомендації 10 провідних європейських фестивалів документального кіно (IDFA, CPH:DOX, Visions du Réel, DokLeipzig Docslisboa Thessaloniki Documentary Film Festival, Jihlava Cinéma du Réel Krakow Film Festival та Sheffield Doc/Fest). Відомості про решту 14 номінантів на премію можна прочитати на сайті Європейської кіноакадемії.

Тепер шляхом голосування членів Європейської кіноакадемії (близько 3 тис. кінодіячів з 40 країн Європи, з яких 14 – українці) оберуть 5 фільмів, які претендуватимуть на на Європейський кіноприз за «Найкращий європейський документальний фільм».

Переможець стане відомий на церемонії нагородження Європейського кінопризу, що відбудеться 10 грудня у Вроцлаві – Європейській столиці культури 2016 року.

Нагадаємо, минулого року на церемонії нагородження в Берліні «Найкращим європейським документальним фільмом» назвали стрічку «Емі» Азіфа Кападії. У лютому цей фільм також здобув премію «Оскар» у документальній номінації.  Більше про фільм «Емі» читайте в інтерв’ю пана Кападії «Детектору медіа».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY