detector.media
10.08.2016 12:02
Сюмар ініціює розгляд на Комітеті питання про зв’язки «Інтера» з «ДНР» і кремлівською пропагандою
Сюмар ініціює розгляд на Комітеті питання про зв’язки «Інтера» з «ДНР» і кремлівською пропагандою
Голова Комітету свобода слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар вважає зв’язки журналістів, що готували новини та аналітичні програми для каналу «Інтер», з кремлівською і сепаратистською пропагандою елементом гібридної війни проти України та ініціює розгляд цього питання на засіданні Комітету.

Про це вона написала у своєму Facebook.

«…Переписка редактора Інтера Столярової з кремлівським пропагандистом Муравйовим, узгодження сюжетів на користь сепаратистів, чітке виконання політичних замовлень з Кремля - це реальність, в якій ми живемо і реальна загроза інформбезпеці країни.  Кремль має замовлення чітко проти тих, хто втримав країну в 2014 році і попри розв'язані Росією війну зміг розвернути краіну в західному напрямку - в першу чергу проти Турчинова, Яценюка, Авакова. "Хунта" не дає спокою російським пропагандистам, але прикро що виконавцями замовлення з Кремля часто стають українські журналісти...», - зазначила Вікторія Сюмар.

На її переконання факт зв’язків телеканалу «Інтер» з «ДНР» і Кремлем не може залишитися без реагування української влади.

«Можна скільки завгодно говорити про свободу слова, але управління найбільшим телеканалом країни ворогом, який вбиває десятки тисяч українців - це не свобода. Це бардак і хаос, який веде до хаосу в головах мільйонів українців, що бачать цю зрежисовану і схиблену інформкартинку як реальність, а врешті і до хаосу в політиці та країні загалом. Це елемент гібридноі війни, який руйнує країну зсередини», - наголосила вона. 

Вікторія Сюмар ініціює розгляд цього питання на першому ж засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики за участі редакторів та медіаекспертів.

«Бо сьогодні ми маємо ситуацію, коли слово вбиває, а інформбезпека означає реальну безпеку життя тисячів українців», - заявила голова Комітету.

Варто нагадати, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що російська і «ДНР»-івська пропаганда, що діяла через журналістів, які готували новини і аналітику для каналу «Інтер», мала на меті очорнити низку українських політиків, і закликає Нацраду зреагувати на скандал.

Нагадаємо, 3 серпня в інтернетпотрапило листування співробітниці міністерства державної безпеки так званої «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів. Листування датоване 2015 роком. За однією версією, його виклали хакери, за іншою – це зробила сама Тетяна Єгорова. З масиву викладеного листування виходить, що співробітники каналів «Інтер», «Україна», «Донбас» затверджували із представниками так званої «ДНР» тексти своїх матеріалів.

Аналітик Дмитро Золотухін у своїй статті на «Детекторі медіа» зазначив, що до липня 2015 року в оприлюдненому листуванні присутні ознаки тісної співпраці між помічником Єгорової – Леонідом Муравйовим, та його колегами з «Інтеру», керівництво якого неодноразово наполягало, що «Подробности» та «Подробності недели» ніяк від них не залежать, а з Муравйовим їх ніщо не пов’язує.

У своїй наступній статті на «Детекторі медіа» Дмитро Золотухін «Як саме телеканал «Інтер» співпрацював з «ДНР»» пише: «Одразу за оприлюдненням вмісту поштової скриньки співробітниці "міністерства інформації ДНР" Тетяни Єгорової сайт "ОРДІЛО", що контролюється представниками волонтерської організації "Миротворець", оприлюднив зламану поштову скриньку російського журналіста Леоніда Муравйова. Муравйов був висланий з України в березні 2015-го року Службою безпеки України. Попри це, він, можливо, продовжував тісне співробітництво зі своєю колегою Марією Столяровою, яка працювала на телеканалі «Інтер» у НІСі».

Водночас Назім Бедіров, один з топ-менеджерів НІС - новинного продакшну групи «Інтер», де працювала вислана в 2016 році з України Марія Столярова,  назвав оприлюднене листування підробкою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY