detector.media
08.08.2016 11:50
У Києві на журналіста ZIK напав з погрозами вбивства продавець кавунів – постраждалий просить про допомогу
У Києві на журналіста ZIK напав з погрозами вбивства продавець кавунів – постраждалий просить про допомогу
Журналіст телеканалу ZIK Олександр Івахнюк заявляє, що йому під час рейду у київському мікрорайоні Позняки погрожував вбивством продавець кавунів у відповідь на питання про наявність дозволу на вуличну торгівлю і сертифікату на товар.

Про це журналіст повідомив у зверненні до «Детектора медіа» та інших ЗМІ, а також на своєму сайті «Радіо без цензури».

«На мене напали і погрожували вбивством. Той хто погрожував, знає, де я живу. Поліція бездіє. Оприлюднення може врятувати мене і мою родину від гірших наслідків і створить прецедент та дозволить припинити напади на журналістів під час роботи», - заявив Олександр Івахнюк.

За словами журналіста, напад стався 5 серпня під час спільного рейду разом з представниками відділу благоустрою і держпродслужби.

«У п’ятницю на мене вчергове напали під час роботи. Причому, я не знімав десь на Донбасі, чи у іншій гарячій точці. Я просто прийшов разом з представниками відділу благоустрою і держпродслужби до точки з продажу кавунів  на Позняках і спитав, чи є у них дозвіл на торгівлю?.. Така робота у журналіста – питати у людей про різні речі. Я переважно питаю у злочинців від влади чи злочинців, яких покриває влада, чому вони це роблять. Як цього разу. Під час рейду з’ясувалося, що документів на товар немає, дозволу на торгівлю немає і згідно правил дорожнього руху тут не можна торгувати, бо це перехрестя і така торгівля закриває огляд», - повідомив журналіст.

У сюжеті, який вийшов на каналі ZIK представник районного благоустрою Володимир Новак пояснив, що дозволина торгівлю  видає міська влада. За словами журналіста, поліція пояснила, що товар треба вивезти на склад  і торгівля у цьому місці неможлива.  

«Власник кавунів – росіянин з Кавказу (говорив російською), який на мене напав, обіцяв засунути мені в задній прохід мікрофон телеканалу, на якому я працюю, зґвалтувати мене і вбити.  Все це було сказано у присутності свідків і під відеозапис. Людина почувалася впевнено і спокійно поїхала з місця злочину, бо викликаний патруль поліції довелося чекати більше години», - повідомив журналіст.

Олександр Івахнюк стверджує, що попри написану ним заяву до поліції про перешкоджання журналістській діяльності нападник продовжує торгувати на вулиці.

«А я тепер мушу непокоїтись про своє життя і здоров’я та життя і здоров’я своїх близьких. Бо злочинець знає, що я мешкаю у будинку на вулиці Драгоманова, про що і заявляє на відео.  На відео добре видно, що і продавець і власник товару намагаються спровокувати фізичне протистояння, щоб потім звинуватити журналіста у побоях. На наступних відео жінка-продавець саме так і зробила», - зазначає журналіст.

Заяву Олександра Івахнюка про злочин за ст. 171 ( перешкоджання професійній журналістській діяльності» № 59205 розглядає дільничний інспектор поліції, номер якого 5720168. Журналіст вважає, що поліція не реагує належним чином на погрози співробітнику ЗМІ.

«До нього (дільничного інспектора. – Ред.) можна на прийом потрапити у вівторок. Прізвище його мені не назвали. Тобто потенційний організатор злочину буде розслідувати злочин, скоєний завдяки його діям чи бездіяльності. Прошу долучитися міське управління поліції і прокуратуру. У Дарницькому управлінні НП немає з ким говорити. Черговий запропонував мені самому прийти на роботу у поліцію і розслідувати справу про злочин проти мене за 10 тисяч у місяць. Мовляв, є маса вакансій. Я дуже прошу допомоги колег з оприлюдення цієї інформації. Зрозумійте, якщо цей продавець кавунів не сяде за рішенням суду від 3 до 8 – нас і далі будуть вбивати, калічити, палити нам автомобілі просто за те, що ми питаємо щось у когось, тримаючи у руках мікрофон», - написав журналіст.

Нагадаємо, це не перший напад на Олександра Івахнюка у столиці. 9 квітня, в столиці група невідомих осіб напала на кореспондента телеканалу ZIK під час акції протесту проти незаконної забудови озера Качиного на Позняках у Києві.

За його словами, щодо нападу у квітні поточного року поліція відмовила у порушенні кримінальної справи.

«На мене не вперше нападають у районі, де я живу. Моя попередня заява про напад під час виконання обов’язків журналіста залишилася без розгляду. Дарницька поліція навіть не вважала за потрібне повідомити мені про причини відмови у порушенні кримінальної справи у зв’язку з нападом на мене на озері Качиному у середині квітня.  Свідками нападу були представники поліції, напад записаний на відео, нападниці розуміли, що перед ними журналіст, який виконує свою роботу. Але реакції – нуль», - стверджує журналіст.

Він також просить про юридичну допомогу.

«Мені потрібна юридична допомога. Хто готовий взятися за цю справу? Скільки це коштує? Раптом є бажаючі раз і назважди припинити напади на журналістів, посадивши цього росіянина по 171 – переказуйте гроші на карту Приватбанку 5457082280287793. Отримувач Івахнюк Олександр Миколайович. Гроші підуть адвокату. Навіть копійчаний внесок буде корисним. Це означатиме, що не можна відступати цього разу, як у випадку з Качиним чи іншими подібними випадками», - зазначив Олександр Івахнюк.

На фото - нападник на журналіста

Фото: «Радіо без цензури»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY