detector.media
05.08.2016 13:47
Хто на кого «тисне»?
Хто на кого «тисне»?
або Як сприймати відставку заступника міністра інформаційної політики Тетяни Попової на фоні чергового загострення інформаційної агресії Росії

Міністерство інформаційної політики України продовжує створювати інформаційні приводи. Однак, на жаль, здебільшого йдеться не про здобутки на інформаційному фронті, а про саме Міністерство, конфлікти та інтриги, які в ньому розгортаються. Нагадаємо, що наприкінці 2015 року міністр Юрій Стець подав у відставку. Попри те, що згодом він відкликав свою заяву, ця подія на декілька днів стала чи не центральним предметом для обговорення серед медіаекспертів. Днями ж міністра наслідувала його заступник Тетяна Попова.

У травні Тетяна Попова виступила з різкою критикою сайту «Миротворець», на якому були опубліковані дані журналістів, акредитованих в терористичних «ДНР/ЛНР». Конфлікт довкола «Миротворця» викликав тоді жваві дискусії серед медіаекспертів – точки зору були дуже різні. Водночас заява чиновниці з відомства, покликаного, вочевидь, передусім створювати позитивний імідж України в світі, здивувала багатьох. Не зрозумів її й сам міністр. Він, зокрема, наголосив, що позиція Попової не співпадає з офіційною позицією відомства, звинуватив її у самопіарі і закликав вибачитись перед патріотами та волонтерами інформаційного протистояння. А згодом у відповідь на офіційне звернення народного депутата Івана Вінника, який закликав провести розслідування щодо Тетяни Попової і усунути її від виконання службових обов'язків, Юрій Стець розпорядився здійснити службову перевірку. «Якщо факти, вказані депутатом, будуть підтверджені, то я буду рекомендувати Кабінету Міністрів відправити Тетяну Попову у відставку», – сказав Юрій Стець у коментарі виданню «#Букви». Нагадаємо, що депутат звинуватив Попову у ненаданні повної інформації в податкових деклараціях та бізнес-зв’язках з громадянами країни-агресора.

Вочевидь, нинішня відставка Тетяни Попової стала закономірним результатом попередніх протиріч. Своєю заявою на «Фейсбуці» вона опосередковано підтверджує такі здогадки. «Я залишаю уряд, – йдеться у повідомленні заступника міністра. – Не згодна з атаками на журналістів та свободу слова з боку окремих політиків та політичних організацій. Не можу прийняти відсутність відповідної реакції на ці атаки. На знак протесту залишаю уряд і продовжу відстоювати як громадянин та волонтер ідеї Майдану, свободу та демократію. Я продовжу боротися за все, за що воюють наші патріоти на фронті».

Все б нічого – зрештою кожен має право на свою позицію. Якби не одне «але». Останнім часом у західному медіапросторі розпочалась справжня інформаційна кампанія проти України. Відверто упереджені статті у пресі та заяви міжнародних організацій в один голос застерігають – в Україні розпочався наступ на журналістів. Мовляв, ситуація ледь не така сама, як за часів Януковича. Проблеми у вітчизняному медіапросторі справді існують, він потребує серйозного «лікування», про що «День» неодноразово писав. Але ж давайте дивитися правді у вічі – про відсутність плюралізму та заборону критикувати владу точно не йдеться. Годі й дивуватись, що в унісон з критикою з Заходу звучать відверто лицемірні заяви з Москви. «Україна (не країна, а система) стає братською могилою журналістів і журналістики», – так відреагувала офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова на вбивство у Києві Павла Шеремета. Свідомо чи несвідомо Тетяна Попова своєю заявою фактично підтверджує ці обурливі перекручування. З такими друзями і ворогів не треба – на жаль, саме такий висновок напрошується після півторарічної «бурхливої» діяльності Міністерства інформаційної політики.

«На вашій совісті – гноблення, після невдалих спроб використати їх в особистих цілях, волонтерських інформаційних проектів, а також цькування патріотичних ресурсів. На вашій совісті - повний провал інформаційної політики України під час війни, зокрема «інформаційної», з настільки могутнім противником, як Росія. Низький вам уклін за те, що нарешті вирішили перестати паскудити нашій державі з висоти свого чиновницького крісла», – так прокоментував відставку Попової на своїй сторінці у «Фейсбуці» народний депутат та військовий експерт Дмитро Тимчук. До слова, сама заступник міністра звинуватила Тимчука у здійснені тиску на неї.

Водночас засновниця й голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова оцінює відставку Попової спокійніше. На її думку, заяви чиновниці не варто пов’язувати з сумнівною критикою щодо порушення прав журналістів в Україні. «Думаю, це просто співпадіння – навряд чи Попова навмисне підігрувала цьому тренду, – розповідає в коментарі «Дню» Наталя Лигачова. – Своє звільнення чиновниця пов’язує передусім з ситуацією довкола «Миротворця». Крім того, на мою думку, певну роль могла зіграти її позиція щодо конфліктного репортажу «Громадського» з авдіївської промзони. Всередині нинішньої влади, як і всередині будь-якої неавторитарної влади, є різні групи впливу. Справді, існує певний тиск на журналістів, на різні групи при владі. Йдеться про тиск військових, про тиск громадських активістів, але здебільшого він існує у публічному просторі, зокрема у вигляді «істерик» у соцмережах. Водночас ми не можемо сказати, що ситуація зі свободою слова тотально погіршилась. Чимало громадських активістів консолідувались довкола умовної «групи Авакова». На мою думку, однією з загроз для свободи слова в Україні є об’єднання «ура-патріотів» серед активних громадян (а «ура-патріотизм», до слова, може бути цілком щирим) з певними політиками. Тренд «ура-патріотизму» сьогодні часто перевершує адекватне сприйняття дійсності. Проблема у тому, що навіть ті люди з влади, які дотримуються іншої, більш ліберальної, точки зору, на відміну від Тетяни Попової, з огляду на цей тиск часто бояться висловлювати свою позицію. З іншого боку, не варто зводити ті різні сили, які існують у владі, лише до «порохоботів». Як на мене, «група Порошенка» загалом дотримується доволі цивілізованих поглядів, зокрема й щодо ставлення до медіа. Але є інші – щирі «ура-патріоти» або ж ті, хто прикриваються такою позицією, щоб вирішувати свої проблеми».

Фото - mip.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY