detector.media
28.07.2016 15:04
Нацрада оголосила попередження СТБ за шкідливий для дітей контент
Нацрада оголосила попередження СТБ за шкідливий для дітей контент
28 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу СТБ за показ у денному ефірі програм і їхніх анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків.

Позапланова перевірка каналу СТБ виявила з 16 по 22 травня в доступний для перегляду дитячою аудиторією час (з 6:00 до 23:00) неодноразові покази програм та їхніх анонсів, що можуть зашкодити дітям.

Нацрада звернула увагу на такі анонси:

- анонс програми «Кохана, ми вбиваємо дітей», що містив сцени домашнього насилля у сім’ї (мати б’є дітей);

- анонс програми «Детектор брехні», який містив наступні слова гості в студії: «може мені розказать як ти ізнасілував дочку Каті?»;

- анонс програми «Слідство ведуть екстрасенси», який містив демонстрацію ритуалів та інформацію про вбивства: «кого Вы убили? у него голова отделена вот так как вот этот черепйому відрізали головуотсекли голову, правильно?»;

- анонс програми «Слідство ведуть екстрасенси», в якому транслювалася демонстрація ритуалів та інформація про вбивства, містилися слова «хто так по-звірячому вбив цілу родину і підуть слідами вбивці»;

- анонс програми «Детектор брехні», який містив наступні слова: «Чи покарана мати-збоченка, яка… заставляла Вас облизывать ее половые органы, когда Вам было 6 лет?».

Також Нацрада виявила в час, доступний для дітей, такі програми:

- «Я соромлюся свого тіла» - мала попередження про зміст «Наступна програма містить відверті сцени, зображення хірургічних операцій та ран», проте транслювалася у не передбачений законодавством час (до 23.00 години) та містила сцени проведення медичних процедур, детальне зображення жіночих грудей тощо;

- «Битва екстрасенсів» та «Слідство ведуть екстрасенси» - в сюжетній лінії висвітлювали розслідування вбивств, проте транслювались без попередження про зміст передачі;

- «Кохана, ми вбиваємо дітей» - транслювалась у час, доступний для перегляду дитячою аудиторією, не мала попередження про зміст та містила декілька сцен насилля у сім’ї;

- «Детектор брехні» - транслювалась у час, доступний для перегляду дитячою аудиторією (о 22:27), не мала попередження про зміст та містила обговорення статевих зносин з тваринами.

У всіх цих епізодах Нацрада вбачає порушення каналом таких норм закону «Про телебачення і радіомовлення»:

- абзацу 8 частини 2 статті 6 (не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися);

- частини 5 статті 28 (ліцензіат не має права розповсюджувати програми і передачі, трансляція яких не допускається згідно з вимогами частини другої статті 6 цього Закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів);

- частини 2 статті 62 (телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом. Такі програми або передачі повинні мати спеціальне попередження і відповідно позначатися в розкладі програм телерадіоорганізацій та спеціально позначатися безпосередньо перед їх трансляцією).

Паралельно з проведенням перевірки Нацрада звернулася по експертні висновки до Асоціації психологів України та Інституту соціальної та політичної психології НАПН України.

Асоціація психологів України вбачає в наданому Нацрадою контенті СТБ наявність шкідливого впливу на психіку, особливо дитячу та підліткову: «Перегляд дитиною чи підлітком подібних програм провокує девіантні тенденції. Передачі, які викликають застереження щодо наслідків психологічного впливу, неприпустимо транслювати у час, доступний для перегляду дитячою та підлітковою аудиторією. Можливість завдання дорослій аудиторії духовної та моральної шкоди, окрім негативного психологічного впливу, також є цілком вірогідною».

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України звернув увагу на «низький пізнавальний, культурний, естетичний рівень дискурсу» в наданих програмах. Також фахівці інституту звинуватили інформаційну політику телеканалу СТБ у широкому застосуванні таких маніпулятивних технологій, як:

- відволікання уваги людей від актуальних соціальних, політичних, економічних, воєнних проблем, які наразі мають надважливе значення в Україні;

- пріоритет емоційного подання інформації, яке по суті блокує її раціональний аналіз та критичне осмислення з боку телеглядача;

- утримання людей у стані невігластва та підтримання/формування їхньої посередності з метою віддалення і подальшого розмежування нижчих суспільних класів суспільства від вищих.

Також фахівці інституту вбачають в аналізованих телепроектах випадки порушення прав людини/дитини, порушення морально-етичних норм.

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України вважає, що час показ програм та анонсів має бути пізнім (після 22:00), а під час їх трансляції обов’язково мають бути спеціальні попереджувальні позначки.

Виступаючи на засіданні Нацради, голова правління СТБ Володимир Бородянський визнав тільки одне порушення – невідповідність анонсу «Детектора брехні» часу його показу: «Ми згодні, це кричуще порушення».

Пояснюючи трансляцію решти програм та їхніх анонсів, він наголошував на соціальній і просвітницькій місії проектів СТБ.

«Нам закидають показ жіночих грудей у “Я соромлюся свого тіла”. Не знаю, чому не можна показувати жіночі груди о 23:05 і розказувати, які бувають проблем из молочною залозою. Вчора я мав зустріч із представниками Інституту раку, і нам сказали, що ми єдина програма, яка в доступній формі розказує й показує, як виявити рак грудей», - зазначив пан Бородянський.

Анонс програми, де жінка роздирає руку до крові, є постановочною зйомкою, яка на думку керівника СТБ, не сприймається як щось неймовірне. Пан Бородянський згадав про натуралізм і потенційно шкідливу для дітей інформацію у випусках новин усіх каналів: «Усі новинні канали показують інші події, де є кров та інші елементи, що можуть зашкодити дітям і дорослим, починаючи із 17:00».

Керівник СТБ нагадав, що канал прийняв рішення закрити проект «Кохана, ми вбиваємо дітей». «Хоча ми вважаємо цю програму такою, що виконує велику соціальну функцію. Ми в цій програмі завжди засуджуємо насильство і показуємо, що воно має свої наслідки. Ми не бачимо порушень у цьому проекті», - заявив він.

З приводу проекту «Слідство ведуть екстрасенси» пан Бородянський зазначив: це детективний жанр у поєднанні з містикою, яка є частиною української культури. За його словами, завдяки цій програмі було звільнено з тюрм невинних людей і покарано справжніх злочинців.

Втім, члени Нацради цього разу виявилися суворими до СТБ і після короткої закритої наради одностайно проголосували за оголошення каналу попередження.

На думку Нацради, СТБ не виконав її рішення від 3 грудня 2015 року, яким був зобов’язаний дотримуватися вимог законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

Нагадаємо, тоді Нацрада пожаліла СТБ й не оголосила йому попередження за скандальний випуск ток-шоу «Один за всіх», у якому 14-річна та 10-річна сестри розповідають подробиці розбещення своїм батьком. У своєму рішенні регулятор тоді визнав порушення каналом СТБ цитованих вище норм статей 6, 28 і 62 закону «Про телебачення і радіомовлення», зобов’язав канал привести діяльність у відповідність до законодавства і поставив на постійний моніторинг програми «Детектор брехні», «Я соромлюсь свого тіла», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Врятуйте нашу сім’ю», «Один за всіх», «МастерШеф» і «Слідство ведуть екстрасенси».

Після цього СТБ у програмах про сексуальне насильство над дітьми почав закривати обличчя дітей і приховувати їхні імена. Але цього, на думку Нацради, недостатньо для дотримання вимог законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY