detector.media
23.07.2016 00:02
«Дюка» ОМКФ-2016 за найкращий український короткий метр розділили стрічки «У Манчестері йшов дощ» та «Цвях»
«Дюка» ОМКФ-2016 за найкращий український короткий метр розділили стрічки «У Манчестері йшов дощ» та «Цвях»
22 липня Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ) оголосив переможців Національної програми в номінаціях «Найкращий короткометражний фільм», «Найкраща акторська робота», дипломи міжнародної федерації кінопреси FIPRESСI, проекти-переможці пітчингів ОМКФ та секції Workinprogress, а також нову відзнаку – «Найкращий комедійний сценарій»

«Дюка» за «Найкращий український короткометражний фільм» цьогоріч розділили дві стрічки: «У Манчестері йшов дощ» Валерії Кальченко та Антоніо Лукіча та «Цвях» Філіпа Сотниченка. Молоді кінематографісти з команд обох стрічок подякували ОМКФ та журі за таку важливу відзнаку. Компанія, яка забезпечує переможця грошовим призом, вирішила не ділити заявлену суму – 25 тис. грн – між обома рівнозначними переможцями, а перерахувати кожній команді по такому призу.

Перемогу в номінації «Найкраща акторська робота» отримав відомий режисер Мирослав Слабошпицький – за роль у фільмі «Моя бабуся Фанні Каплан» Олени Дем’яненко. Щодо цього член журі та водночас продюсер і оператор стрічок пана Слабошпицького Валентин Васянович зазначив, що виступав проти присудження цієї нагороди, адже побоюється, що тепер його колега піде в акторство.

До журі також увійшли російський режисер та оператор Михаїл Сегал, заступниця директора Міжнародного кінофестивалю в Софії Міра Сталєвата ізраїльська акторка Шані Кляйн. Пан Сегал від імені журі заявив, що вибір був дуже важким, адже у конкурсі брали участь справді якісні фільми. Тому журі вирушило присудити також дві спеціальні відзнаки для учасників короткометражного конкурсу: їх отримали фільми «Панорама» Юрія Шилова – як найкращий документальний український фільм та «Дідочок» Володимира Тихого – за майстерну кінематографічну стилізацію.

Призом міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) на ОМКФ-2016 цього року також відзначили дві стрічки. Журі в складі критиків Дар’ї Бадьор (Україна), Алєксєя Гусєва (Росія) та Ґідеона Кутса (Франція) вирішило окремо нагородити короткий метр – перемогу здобула стрічка «Дім» Ірини Цілик, та довгий – тут відзнаку завоювала «Варта 1, Львів, Україна» Юрія Грицина.

Диплом за «Кращий комедійний сценарій» вручався цього року вперше. У конкурсі з поміж 5 визначених журі фіналістів переміг сценарій «Мій друг Ерзо» Ольги Войтенко. Член журі Сергій Лавренюк (співвласник телеканалу «Сонце») зазначив, що із хорошими сценаріями в Україні проблема й закликав українських авторів писати більше.

Також 22 липня стали відомі переможці пітчингів ОМКФ-2016. Міжнародне журі визнало найкращим проектом пітчингу документальну стрічку «Домашні ігри» Аліси Коваленко, а кращою презентацією проекту на пітчингу назвали фільм «Егрегор» Любомира Левицького. Фільм пані Коваленко отримав грошову винагороду в 50 тис. грн.

У секції Work In Progress найкращими проектами сталифільм «5 терапія» Аліси Павловської (приз - 3 тис. доларів на авіаперельоти) та «Її серце» Ахтема Сеітаблаєва (10 тис. гривень на покупки в інтернет-магазині техніки).

Президент ОМКФ Вікторія Тігіпко привітала всіх учасників та гостей та закликала кінематографістів до самоосвіти та залучення до роботи нових технологій та онлайн-платформ, які можуть суттєво допомогти кіновиробництву.

«Українське кіно зараз переживає час трансформацій, все дуже цікаво, і багато чого ще має відбутися», - заявила пані Тігіпко та додала, що цьогоріч фестиваль отримав близько 300 українських фільмів на конкурс, що демонструє прогрес у галузі. Президент ОМКФ переконана, що держава має збільшувати фінансування кінематографу.

Нагадаємо, 23 липня стануть відомі переможці Міжнародної програми ОМКФ, а також назвуть найкращий український повнометражний фільм та найкращий європейський документальний фільм.

Фото - favorit.od.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY