detector.media
17.07.2016 12:01
Інформаційна ізольованість окупованого Донбасу призведе за кілька років до незворотних наслідків - дослідження
Інформаційна ізольованість окупованого Донбасу призведе за кілька років до незворотних наслідків - дослідження
Україні необхідно терміново почати говорити з жителями непідконтрольних територій Через 3-5 років Україна ризикує остаточно «втратити» людей, які проживають на тимчасово окупованій території Донецької області. Такого висновку дійшов аналітичний центр «Фабрика думки «Донбас» «за результатами соціологічного дослідження серед жителів підконтрольної та непідконтрольної територій Донецької області.

Про це йдеться на сторінці «Фабрики думки “Донбас"» у Facebook.

14 липня аналітичний центр «Фабрика думки "Донбас"» презентував результати соціологічного дослідження «Особливості свідомості та ідентичності жителів підконтрольної та непідконтрольної Україні територій Донецької області».

Результати дослідження дозволяють побачити, що об’єднує і відрізняє жителів підконтрольної та непідконтрольної територій Донецької області після двох років конфлікту.

Як зазначив керівник аналітичного центру Дмитро Ткаченко, незважаючи на вплив пропаганди на жителів непідконтрольної території області та їхню ізольованість від українського інформаційного простору, вони досі становлять єдину соціо-культурну спільноту з жителями підконтрольної території області. 

Однак дослідження показало, що внаслідок конфлікту між мешканцями підконтрольної та непідконтрольної територій Донецької області з’явились значущі відмінності. 

Наприклад, згідно даних дослідження, на непідконтрольній території області формується спільнота людей, які відчувають себе «громадянами ДНР» (18%).  Окрім цього, 28% жителів непідконтрольної частини Донецької області відчувають страх перед поверненням території їхнього проживання під контроль України.

За словами аналітика «Фабрики думки «Донбас» Єлизавети Рехтман, це відбувається через ряд суб’єктивних та об’єктивних причин. «По-перше, жителі непідконтрольної території Донецької області перебувають у закритому інформаційному просторі, в якому ведеться пропаганда проти української держави. По-друге, через суворий пропускний режим у них розриваються зв’язки з українськими державними інститутами. І по-третє, мешканці непідконтрольної території не знають, що буде з ними після повернення в Україну, вони не бачать готовності української держави їх прийняти», - пояснює аналітик.

«Українській владі необхідно терміново будувати комунікацію з нашими громадянами, які перебувають на непідконтрольній території», - пояснив Дмитро Ткаченко. 

Згідно висновкам дослідження, таким комунікаційним містком для української держави можуть стати гарантії забезпечення економічних потреб жителів непідконтрольної території Донецької області, що можливо тільки в єдиній Україні. Так, порівнюючи якість життя в Україні та «ДНР», 43% жителів непідконтрольної території вважають, що рівень добробуту населення в Україні вищий, 58% переконані, що ціни на продукти харчування та товари першої необхідності є кращими в Україні, а 67% оцінили роботу банківської системи в Україні як кращу, ніж в «ДНР».

Окрім вирішення проблеми комунікації, експерти аналітичного центру «Фабрика думки "Донбас"» наголосили на важливості ефективної інформаційної політики щодо непідконтрольних територій. Аби повернути жителів непідконтрольних територій в український інформаційний простір, потрібно знайти спосіб нейтралізувати мовлення так званих «республіканських» телеканалів і відновити українське теле- і радіомовлення на непідконтрольних територіях. 

«Якщо ми не почнемо діяти негайно, через 3-5 років ми можемо досягти точки неповернення, коли ми остаточно "втратимо" наших співгромадян на непідконтрольній території. Україні потрібно терміново артикулювати свою позицію по відношенню до мешканців непідконтрольних територій. Потрібно гарантувати на законодавчому рівні забезпечення прав та свобод тим, хто не брав участь у діяльності незаконних збройних формувань і не вчинив тяжких злочинів», - наголосив пан Ткаченко.

Нагадаємо, наприкінці травня в Києві було презентовано інтерактивну інформаційну карту Донецької області. Цей проект дозволяє побачити медійну ситуацію по обидві сторони лінії розмежування. Його було реалізовано аналітичним центром «Фабрика думки “Донбас”», який є складовою команди Донецької обласної організації Комітету виборців України.

На фото - під час презентації дослідження

Фото: сторінка «Фабрики думки “Донбас"» у Facebook.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY