detector.media
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
15.07.2016 13:09
Міжнародний десант «Russia today» до Криму

16 липня сумнозвісна кремлівська пропагандистська контора «Russia today» організовує поїздку групи закордонних журналістів до Криму. Менеджером цього проекту виступає Єлизавета Ісакова.Google каже, що особа з таким іменем передає новини для РИА «Новости» з Женеви. 

У списку, який я отримав з достовірних джерел, є п’ятнадцять журналістів. Представлені французьке Radio Zones, американська Independant Newspaper Group, мексиканська Televisa Monterrey, Radio Métropole з Гаїті, бразильськіGlobo News та Correio do Brasil, індійські Magazine Governance Now та Deccan Herald, португальська ExpressoLisbonne,  швейцарська Le Temps, чи то російський, чи то швейцарський журнал “Русская Швейцария».  Плюс ще згадуються Міжнародне французьке радіо і Німецька хвиля. Але ім’я журналістів з цих двох ЗМІ не вказані. Тож, не зрозуміло, чи таки беруть вони участь у цій авантюрі. 

Авантюрою я це називаю тому, що заїжджати на півострів журналісти будуть з Росії, не беручи дозволу в української влади – таким чином порушать українське законодавство. Спілкування з одним із членів групи засвідчило, що вони поняття не мають про це. 

Я поінформував про це Міжнародну федерацію журналістів і уповноваженого зі свободи ЗМІ Дуню Міятович. А також написав листи до редакцій тих ЗМІ, які беруть участь у поїздці. 

По-перше: група на чолі з RT заїде  до Криму з Росії. Це є порушенням українського законодавства, яке вимагає дозволу Києва відвідати окупований півострів. Відповідно учасники групи ризикують бути занесеними дочорного  списку нев'їзних  до України в майбутньому. 

По-друге: Заїхавши до   Криму під егідою RT, ваші журналісти  перебуватимуть  під контролем головного пропагандистського інструменту  Кремля і не зможуть  зібрати об'єктивну інформацію. Можна інформувати  об'єктивно, навіть в цих умовах,  але  тільки тоді, коли репортери     усвіомлять, що їм  будуть  показувати  лише те, що RT - і, отже, російський уряд – хотли, щоб вони   бачили. В іншому випадку, ваша публікація стане ще одним камінцем  у пропагандистських війнах Кремля. 

По-третє: Якщо ваші журналісти планують зустрітися з незалежними  джерелами, поки вони знаходяться в Криму, я повинен попередити вас, що вони будуть піддавати  ці джерела небезпеці  з боку російських спецслужб.З моменту анексії Криму Москвою репресії проти будь-якого інакодумства або незалежних голосів на півострові стали серйозною проблемою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY