detector.media
18.06.2016 17:00
Журналісти проекту «Схеми» відкидають звинувачення Кононенка у спотворенні інформації
Журналісти проекту «Схеми» відкидають звинувачення Кононенка у спотворенні інформації
Редакція програми «Схеми» відкидає звинувачення першого заступника голови фракції «Блок Петра Порошенка» Ігоря Кононенка у спотворенні інформації про його приватний тенісний клуб.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Журналісти проекту наполягають, що у своєму журналістському розслідуванні «Родинна гра Кононенків» вони виклали інформацію об’єктивно. А саме – документально довели, що народний депутат, порушуючи умови договору з Київрадою, звів приватний заклад «Міжнародна тенісна академія» на землі громади Києва, яку отримав від міста на 25 років під зобов’язання відкрити там безкоштовну дитячо-юнацьку спортивну школу (ДЮСШ).

Реагуючи на розслідування, Ігор Кононенко наголосив у коментарі виданню Lb.ua, що цей проект – неприбутковий, а все, що він заробляє, витрачається на спортсменів, на його базі тренуються кілька національних збірних.


«Якщо в цьому хтось бачить корупцію, я готовий за це відповідати», – додав він.

Редакція підкреслює, що заяви Ігоря Кононенка не спростовують основний факт, який встановили журналісти в розслідуванні: підприємство Петра Порошенка та Ігоря Кононенка ПАТ «Завод «Ленінська кузня» порушило умови договору з містом.

«Міжнародна тенісна академія», що відкрилась майже рік тому на землі киян, не відноситься до дитячо-юнацької спортивної школи. Про це йдеться в офіційній відповіді Міністерства молоді та спорту України.

Видання Lb.ua наводить заяву директора МТА Вадима Гуменюка про те, що «твердження журналістів повністю неправдиві, адже на цій території раніше розташовувався табір «Юнга», корпуси якого давно належать «Ленінській кузні».

Редакція програми наголошує, що у розслідуванні мова йде не про корпуси, а про землю під ними, яка належить громаді Києва, і яку рішенням Київради було надано «Ленінській кузні» на 25 років для реконструкції будівель піонерського табору «Юнга» під дитячу юнацьку спортивну школу.

Окрім того, видання наводить слова Вадима Гуменюка про те, що «на території комплексу, яка є професійною базою європейського рівня, готуються до змагань близько 600 детей», а «частина з них проживає у спортивному інтернаті на грантовій основі».

Однак, це тільки підтверджує те, що суттєва форма надання послуг у МТА – платна. Якби це була ДЮСШ, як передбачено рішенням Київради, то у ній навчання та тренування мало б надаватись безоплатно.

«Законом України «Про фізичну культуру і спорт» не передбачено плату за навчально-тренувальний процес у дитячо-юнацьких спортивних школах», – йдеться в роз’ясненні Міністерства молоді та спорту.

Коли журналісти прийшли «з вулиці» влаштовувати дитину на заняття тенісом, їм надали прайс-лист, який і був наведений у сюжеті. З-поміж запропонованих варіантів були: платна погодинна оренда кортів, платні заняття з тренером, запис у платний літній табір.

Окрім того, Lb.ua наводить коментар директора МТА Вадима Гуменюка про те, що журналістам «Схем» «у письмовому вигляді була передана вся запитувана інформація ще 13 червня і було запропоновано приїхати і оглянути «Міжнародну тенісну академію».

В свою чергу редакція програми «Схеми» зазначає, що звернулась до МТА з проханням про коментар та зйомки ще 9 червня, на що журналістам запропонували дату після ефіру – 17 червня, і не погоджувалися її перенести.

При цьому журналісти записали та включили у сюжет у повному обсязі позицію самого власника ТОВ «Міжнародна тенісна академія» народного депутата Ігоря Кононенка, яка не відрізняється від тієї, що була надана академією письмово.

«Ні депутат, ні його менеджери не змогли спростувати ключового факту розслідування, що мало місце порушення умови договору оренди землі, і що їхній приватний тенісний клуб не має статусу ДЮСШ», – наголошує автор і ведуча програми Наталка Седлецька.

У той же час редакція відкрита до запису та оприлюдення додаткових коментарів народного депутата Ігоря Кононенка про суть розслідування.

Програма «Схеми. Корупція в деталях» – це спільний проект Радіо Свобода та UA:Перший.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY