detector.media
Олена Голуб
для «Детектора медіа»
16.06.2016 17:09
Ріки алкоголю на сторінках медіа
Ріки алкоголю на сторінках медіа
Поки закон не пояснить, що ж за «спеціалізовані видання» можуть рекламувати алкоголь, зловживатимуть такою рекламою, або ж прихованими заказухами, найбільші українські ЗМІ

Вже більше шести років, як законодавчо заборонили рекламу алкогольних та тютюнових виробів у друкованих засобах масової інформації. Ще за рік до цього законодавчо було заборонено  рекламу такої продукції на телебаченні.

Внесені зміни й доповнення до закону «Про рекламу» заборонили в усіх друкованих засобах масової інформації (окрім спеціалізованих видань) рекламу тютюнових виробів, алкогольних напоїв, рекламу знаків для товарів і послуг, та інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби і алкогольні напої (стаття 22 ЗУ «Про рекламу»).

Та чи призвело це реально до зникнення алкоголю зі шпальт видань, і які шпаринки знаходять виробники алкоголю та ЗМІ, аби обійти цей закон?

Безумовно, закон передбачає певні штрафні санкції по відношенню до видань, які його порушують. Медіаюрист Роман Головенко з Інституту масової інформації надав коментар, що ж реально загрожує виданню за недотримання Закону «Про рекламу»:

«Згідно з абз. 4 ч. 4 ст. 27 Закону України Про рекламу”, розповсюджувачі реклами (тобто редакції видань) за порушення встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами мають сплатити штраф у розмірі п’ятикратної вартості розповсюдження реклами. Плюс за повторне порушення – штраф у подвійному розмірі. Але у випадку розповсюдження прихованої реклами, коли її наявність і вартість розповсюдження взагалі не документуються, на практиці буває важко встановити цю вартість. У разі неможливості встановлення вартості реклами передбачено штраф до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 7 ст. 27 того ж Закону)».

Не дивлячись на це, зустріти видання, на сторінках якого є реклама алкоголю, не так уже складно. При тому це не завжди якісь спеціалізовані маловідомі ЗМІ. Так, наприклад, за тиждень у суспільно-політичній газеті «Сегодня» було розміщено відразу два матеріали, що мають ознаки реклами.

У матеріалі «Red hot chili водка» від 21 квітня 2016 року описуються магічні властивості немирівського продукту «Українська медова з перцем»: «Более того, в каждой бутылке “Украинской медовой с перцем” кроется целый мир – прекрасный и отчасти волшебный», – йдеться в матеріалі.

Стаття розміщена в рубриці PR, в якій, за інформацією дрібненькими літерами у вихідних даних самої газети, розміщуються рекламні матеріали (до слова, таке маркування реклами вважається неналежним з точки зору закону).

Але якщо «Сегодня» рекламує, так би мовити, бюджетні варіанти алкоголю, переважно горілку вітчизняного виробництва, то журнал «Новое время» рекламує не лише «Шустов» чи «Коблево»...

…але й більш елітні напої, наприклад, віскі Johnnie Walker, чи «Арарат».

Аналогічно до «Сегодня» журнал «Новое время» деяку рекламу алкоголю розміщує у рекламній рубриці, яка в журналі друкується під назвою «Промо».

Відзначимо, що й фотореклама у виданні взагалі не маркується.

Таке вільне розміщення матеріалів, які суперечать Закону, можна пояснити і розмитістю в трактуванні штрафних санкцій:

«На жаль, така широка вилка (штрафів) дозволяє контролюючим органам встановлювати мінімальні суми штрафів і є доволі корупціогенною нормою», – зазначає Роман Головенко

Це не єдиний матеріал у цьому виданні, в якому розповідається про горілку. Так, уже 23 квітня в газеті розміщений спецрепортаж на розворот «Рождение водки: все секреты», в якому журналіст, що відвідав лікеро-горілчаний завод «Хортиця», розповідає про те, як створюється горілка вже цього підприємства.

На думку юриста, тут наявні навіть кілька порушень Закону «Про рекламу».

«Фактично, тут є одразу два порушення Закону “Про рекламу”: реклама немаркована (по суті – джинса), а саме видання насправді не є спеціалізованим, тобто таким, що може рекламувати алкоголь. Це видання, газета “Сегодня”, розраховане на широку аудиторію, а не суто на споживачів/виробників алкоголю, його можуть читати, зокрема, й діти. Проблема в тому, що поняття “спеціалізованого видання” в контексті реклами алкоголю чітко не визначене в законодавстві, а на практиці його дуже вільно трактують через низьку кваліфікацію або корупцію тих, хто застосовує Закон “Про рекламу”», – розповів юрист ІМІ.

Таким чином, невелике уточнення «окрім спеціалізованих видань» може звести нанівець всі правки до Закону.

Що ж потрібно щоб змінити цю ситуацію? На думку юристів, необхідно просто доповнити закон визначенням «спеціалізоване видання» та обмежити види видання, на які воно поширюється.

Варто зазначити, що спроби зробити це мали місце вже неодноразово, проте кожного разу безрезультатно.

«Законопроект про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо уточнення поняття "спеціалізовані видання" та усунення протиріч між окремими положеннями Закону), що був прийнятий у першому читані ще наприкінці 2010 року, проте 27 листопада 2014 року був відкликаний, мав потенційно вирішити протиріччя в питаннях застосування Закону шляхом уточнення та поняття "спеціалізовані видання", що значно допомогло б у правозастосовчому аспекті у сфері реклами», – зазначає медіаюрист Максим Ратушний.

І поки цього не зроблено, кожне видання з аудиторією від 7 до 99 років може практично безкарно розміщувати на своїх шпальтах рекламу алкогольних напоїв.

Фото - www.beabetterbartender.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY