detector.media
20.05.2016 11:34
«Миротворец» опублікував новий список акредитованих в «ДНР» співробітників ЗМІ
«Миротворец» опублікував новий список акредитованих в «ДНР» співробітників ЗМІ
Сайт центру «Миротворец» опублікував новий список журналістів різних країн світу, які отримали так звану «акредитацію» в «ДНР». При цьому центр вибачився за попередню публікацію списку акредитованих журналістів, бо він був «не першої свіжості».

Про це йдеться у звернення на сайті «Миротворец» російською мовою під назвою «Извинения коллектива Центра «Миротворец» по поводу публикации 12.05.2016 г. списка журналистов, аккредитованных террористической организацией ДНР».

Центр «Миротворец» нагадує, що 12 травня опублікував список журналістів, акредитованих терористичною організацією «ДНР».

«Після публікації ми побачили, який суспільний інтерес і обговорення викликав опублікований список. Багато журналістів вимагали від нас вибачень і ми, нарешті, зрозуміли - чому. З цього приводу колектив Центру приносить свої щирі вибачення, оскільки список дійсно виявився не першої свіжості», - повідомляє «Миротворец».

Центр повідомляє, що опублікований на сайті список «був отриманий від т.зв. міністра пропаганди терористичної організації «ДНР» Олени Нікітіної (Пушилін Денис Володимирович) в грудні місяці 2015 року та містив трохи більше 4000 записів».

«У той же час, більш свіжий список, який є в нашому розпорядженні і отриманий від її заступника (в цілях конспірації його прізвище ми не будемо розголошувати), датований лютим 2016 року і містить 5412 записів, серед яких 2082 - це російські журналісти, а 1816 - журналісти інших країн. Все інше - місцева проросійська терористична босота», - повідомляє «Миротворец».

Серед нового списку журналістів – співробітники Die Presse (Австрія), The World Weekly (Велика Британія), IHA (Туреччина), Harretz, YNET (Ізраїль), La Croix (Франція), Demotix (Іспанія) та інших ЗМІ.  Переважають у списку акредитовані представники російських телеканалів.

Центр також заявляє, що інформація про акредитованих «ДНР» журналістів публікується у відповідності із ст.17 Конституції України («Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу») та із ст..29 Закону України «Про інформацію» («Поширення суспільно необхідної інформації»):
1. Інформація з обмеженим доступом може бути поширена, якщо вона є суспільно необхідною, тобто є предметом суспільного інтересу, і право громадськості знати цю інформацію переважає потенційну шкоду від її поширення.
2. Предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України; забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов’язків; свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності фізичних або юридичних осіб тощо.

Варто зазначити, що днями дирекція агентства «Франс-Прес» направила листа міністру інформаційної політики України Юрію Стецю, у якому висловило занепокоєння публікацією персональних даних журналістів, які отримували так звану «акредитацію» у «ДНР», і звинуваченням їх у співпраці із сепаратистами.

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворец», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». При цьому сайт «Миротворец» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

Кілька десятків українських та іноземних журналістів виступили із вимогоюдо сайту «Миротворец» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернуласядо Служби безпеки України та Національної поліції України з рекомендацією вжити заходів щодо припинення незаконного збору та поширення персональних даних осіб на інтернет-сайті «Миротворец», а також забезпечити блокування доступу до зазначеного сайту на території України.

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова  закликала  сайт «Миротворец» видалити дані іноземних журналістів і тих українських медійників, які працюють переважно на контрольованій Україною території.

Про порушення сайтом «Миротворец» українського законодавства через публікацію персональних даних журналістів заявив Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Своє занепокоєння публікацією персональних даних журналістів на сайті «Миротворец» висловили «Репортери без кордонів»Комітет захисту журналістів, Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінські, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд.

Багато закордонних видань розкритикували дії української влади та зазначили, що хакери «Миротворца» помилково зводять усю журналістику до пропаганди. Іноземні медіа нагадали, що в опублікованому списку опинились імена тих журналістів, які зіграли важливу роль у висвітленні збройного конфлікту на сході України.

Тим часом українські журналісти зі списку, опублікованого «Миротворцем»,почали отримувати погрози.

13 травня проект «Миротворец» оголосив про своє закриття. Втім заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука пообіцяв повернути роботу сайту «Миротворец» «попри будь який тиск».

16 травня народний депутат Антон Геращенко, якого пов’язують із сайтом «Миротворец» і який анонсував оприлюднення персональних даних журналістів ще до їх появи, закликав негайно закрити «кримінальну справу проти волонтерів проекту “Миротворец”».

16 травня міністр інформаційної політики Юрій Стець  звинуватив  Тетяну Попову, яка захищала права журналістів у скандалі з приводу публікації на сайті «Миротворец» персональних даних журналістів, у тому, що вона не висловлювала позицію міністерства, займалась самопіаром, і вибачився за її коментарі. Водночас Тетяна Попова повідомила про численні погрози, які надходять на її адресу та на адресу журналістів.

16 травня на офіційному сайті Президента України  зареєстровано  петицію з вимогою звільнити зі своїх посад омбудсмена Валерію Лутковську і заступницю міністра інформаційної політики Тетяну Попову. Ініціатором петиції є Олешко Мирослав Віталійович. Він звинувачує Валерію Лутковську і Тетяну Попову в «проведенні антиукраїнської політики щодо України».

19 травня відбулася прес-конференція МІП, присвячена акредитації журналістів у так званій «ДНР», а також пікет активістів під стінами МІП з вимогою відставки Тетяни Попової.

Станом на 22.00 19 травня на сайті «Миротворец» після короткого терміну, коли сайт не працював, стали знову доступні списки акредитованих в «Л/ДНР» журналістів з їхніми персональними даними.

Опитані «Детектором медіа» журналісти й експерти пов’язують скандал із сайтом «Миротворцем» зі спробою встановити контроль за інтернет-сайтами.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY