detector.media
19.05.2016 22:16
На сайті «Миротворец» знову доступні списки акредитованих в «Л/ДНР» журналістів із персональними даними
На сайті «Миротворец» знову доступні списки акредитованих в «Л/ДНР» журналістів із персональними даними
Станом на 22:00 19 травня на сайті «Миротворец» знову доступні списки акредитованих в «Л/ДНР» журналістів з їхніми персональними даними.

У цьому можна пересвідчитися, зайшовши на сайт.

Також там висить скріншот повідомлення в Фейсбуці заступниці міністра інформаційної політики Тетяни Попової з закликом підбити підсумки історії зі списками «Миротворца» та коментар авторів ресурсу: «Она так ничего и не поняла».

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворец», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». При цьому сайт «Миротворец» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

Кілька десятків українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворец» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Служби безпеки України та Національної поліції України з рекомендацією вжити заходів щодо припинення незаконного збору та поширення персональних даних осіб на інтернет-сайті «Миротворец», а також забезпечити блокування доступу до зазначеного сайту на території України.

Заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова закликала сайт «Миротворец» видалити дані іноземних журналістів і тих українських медійників, які працюють переважно на контрольованій Україною території.

Про порушення сайтом «Миротворец» українського законодавства через публікацію персональних даних журналістів заявив Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Своє занепокоєння публікацією персональних даних журналістів на сайті «Миротворец» висловили «Репортери без кордонів»Комітет захисту журналістів, Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінські, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд.

Багато закордонних видань розкритикували дії української влади та зазначили, що хакери «Миротворца» помилково зводять усю журналістику до пропаганди. Іноземні медіа нагадали, що в опублікованому списку опинились імена тих журналістів, які зіграли важливу роль у висвітленні збройного конфлікту на сході України.

Тим часом українські журналісти зі списку, опублікованого «Миротворцем»,почали отримувати погрози.

13 травня проект «Миротворец» оголосив про своє закриття. Втім заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука пообіцяв повернути роботу сайту «Миротворец» «попри будь який тиск».

16 травня народний депутат Антон Геращенко, якого пов’язують із сайтом «Миротворец» і який анонсував оприлюднення персональних даних журналістів ще до їх появи, закликав негайно закрити «кримінальну справу проти волонтерів проекту “Миротворец”».

Опитані «Детектором медіа» журналісти й експерти пов’язують скандал із сайтом «Миротворцем» зі спробою встановити контроль за інтернет-сайтами.

16 травня міністр інформаційної політики Юрій Стець  звинуватив  Тетяну Попову, яка захищала права журналістів у скандалі з приводу публікації на сайті «Миротворец» персональних даних журналістів, у тому, що вона не висловлювала позицію міністерства, займалась самопіаром, і вибачився за її коментарі. Водночас Тетяна Попова повідомила про численні погрози, які надходять на її адресу та на адресу журналістів.

16 травня на офіційному сайті Президента України зареєстровано петицію з вимогою звільнити зі своїх посад омбудсмена Валерію Лутковську і заступницю міністра інформаційної політики Тетяну Попову. Ініціатором петиції є Олешко Мирослав Віталійович. Він звинувачує Валерію Лутковську і Тетяну Попову в «проведенні антиукраїнської політики щодо України».

19 травня відбулася прес-конференція МІП, присвячена акредитації журналістів у так званій «ДНР», а також пікет активістів під стінами МІП з вимогою відставки Тетяни Попової.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY