detector.media
13.05.2016 11:47
«Миротворец» заявив про закриття - Тетяна Попова проти
«Миротворец» заявив про закриття - Тетяна Попова проти
Проект «Миротворец», який опублікував персональні дані журналістів з різних країн світу, що отримати «акредитацію» в так званих «ДНР/ЛНР», оголосив про своє закриття.

Про це йдеться у повідомленні сайту «Миротворец».

В оголошенні про своє закриття редакція сайту звинуватила журналістів, які висловили протест проти публікації персональних даних колег, «антиукраїнськи налаштованими». Варто зазначити, що об’ява опублікована російською мовою.

«Беручи до уваги реакцію, яку викликала публікація списку журналістів, акредитованих терористичною організацією «ДНР», вимогами уповноваженої з прав людини В.Лутковської, а також вічно стурбованого і стурбованого Євросоюзу, а також антиукраїнськи налаштованих журналістів України на чолі з заступником міністра інформаційної політики України Т .Поповой, Центр «Миротворец» прийняв непросте рішення про закриття сайту», - заявляє «Миротворец».

Сайт також повідомляє, що «співробітники Центру проводять архівування всієї наявної інформації, яка пізніше буде викладена у відкритий доступ так, що будь-який бажаючий зможе її завантажити і розгорнути локально на своєму комп'ютері».

«Митротворец» також дякує силовим відомствам України за те, що вони користувалися «нашою системою виявлення проросійських бойовиків, російських шпигунів, тим самим оберігаючи наш мир і спокій, а також всіх, хто заради суспільного блага надсилав нам інформацію про сепаратистів, терористів, найманців і інших військових злочинців».

Водночас заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова спростувала твердження, що виступала за закриття ресурсу.

«Я проти закриття проекту "Миротворец". Завжди до ситуації зі списком журналістів вважала його корисним та ефективним для України. Едине, що я в них просила останні 3 дні, - прибрати списки журналістів. Тому що це шкодить інтересам України», - написала вона у Facebook.

Варто нагадати, що напередодні Члени Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики 11 травня прийняли заяву щодо неприпустимості порушення права на захист персональних даних та публікації персональних даних журналістів на сайті «Миротворец». Члени Комітету наголошують, що Україна як держава робить все можливе для імплементації європейського законодавства та правил в частині демократичних стандартів, члени комітету лишаються відданими принципам свободи слова.

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворец», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, був оприлюднений отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». При цьому сайт «Миротворец» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

36 українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворец» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ, які отримували акредитацію на окупованих сепаратистами територіях України.

Представник правозахисної організації «Репортери без кордонів» Йоганн Бір заявив, що відповідальні за появу персональної інформації працівників ЗМІ у публічному доступі повинні постати перед судом.

Народна депутатка (БПП), заступниця голови парламентського Комітету свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова заявляє, що опублікування сайтом «Миротворец» переліку акредитованих в «ДНР» журналістів з різних країн світу є порушенням українського законодавства. За її словами, Комітет розгляне це питання на своєму засіданні.

11 травня український журналіст-фрілансер Роман Степанович  заявив про погрози невідомих, які почали надходити після оприлюднення сайтом «Миротворец» списку журналістів.

Прокуратура Києва зреагувала на повідомлення у ЗМІ щодо оприлюднення в інтернеті персональних даних журналістів. За фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів шляхом оприлюднення їх персональних даних (на сайті «Миротворец» - Ред.) розпочато кримінальне провадження.

Посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінські заявляє, що публікація на сайті «Миротворец» персональних даних журналістів порушує міжнародні норми та українське законодавство.

Як заявила координатор програм Комітету захисту журналістів у Європі й Середній Азії Ніна Оґнянова, публікація приватних даних журналістів наражає їх на ризик і може сприйматися й як погано прихований заклик узяти їх за ціль, а те, що ці безвідповідальні дії підтримав член парламенту Антон Геращенко («Народний фронт»), обурливо.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловилазанепокоєння оприлюдненням персональних даних журналістів різних країн світу, які отримували так звану «акредитацію» в «ДНР». «Це дуже тривожна подія, яка може створити додаткову загрозу для ситуації з безпекою журналістів», – сказала Дуня Міятович, додавши, що журналісти не повинні зазнавати переслідувань за виконання своєї роботи.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська знову звернулася до Служби безпеки України та голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе з рекомендацією вжити заходів щодо припинення незаконного збору та поширення персональних даних осіб на інтернет-сайті «Миротворец», а також забезпечити блокування доступу до зазначеного сайту на території України.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY