detector.media
12.05.2016 15:39
Згідно «закону Савченко» Коцаба може вийти на волю найближчим часом – керівник УГСПЛ
Згідно «закону Савченко» Коцаба може вийти на волю найближчим часом – керівник УГСПЛ
Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко заявив, що блогер Руслан Коцаба, якого сьогодні, 12 травня, Івано-Франківський міський суд засудив до 3,5 років ув’язнення за перешкоджання діяльності Збройних Сил України, може бути звільнений найближчим часом.

Про це він розповів у коментарі «Детектору медіа».

Аркадій Бущенко підтвердив, що Руслан Коцаба має право на умовно-дострокове звільнення згідно так званого «закону Савченко» (Закон «Про удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення в строк покарання»).

12 травня Івано-Франківський міський суд визнав місцевого блогера Руслана Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді Руслан Коцаба заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання блогеру розрахують з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набрання вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку - один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

«Якщо вирок вступить в силу, то він може подати на умовно-дострокове звільнення: не можу сказати напевно, але, здається, право на умовно-дострокове отримують ті, хто відбув більше двох третин строку. Так що теоретично він може вийти найближчим часом», - повідомив Аркадій Бущенко.

Він переконаний однак, що блогера немає за що судити.

«Я вважаю, що він політичний в'язень, і згоден з рішенням Amnesty International про визнання Коцаби в'язнем совісті. Його нема за що судити. Спасибі суду, звичайно, що його виправдали за статтею про державну зраду – це було жахливе звинувачення, без будь-якої юридичної обгрунтованості. Але навіть те, в чому його звинуватили – в перешкоджанні діяльності Збройних Сил України – не має під собою підстав. Якщо критичні висловлювання про ті чи інші дії уряду розглядатиметься як перешкоджання їх діяльності - ми дуже швидко перетворимося на Північну Корею. Це нормальна робота журналіста – бути критичним стосовно уряду. Й хоча він в цьому випадку діяв скоріше не як журналіст, а як політичний діяч, як громадянин країни він має право висловити протест навіть у такій формі», - додав виконавчий директор УГСПЛ.

Пан Бущенко припускає, що в разі зверення сторони захисту до ЄСПЛ, Руслан Коцаба може виграти справу проти України.

«Думаю, його адвокати замислюються про це, як один з можливих варіантів подальших дій. Тут очевидне порушення статті 10 Європейської конвенції про захист прав і свобод щодо права на свободу вираження поглядів», - зазначив Аркадій Бущенко.

Нагадаємо, у січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

8 лютого 2015 року його арештували на 60 днів і після цього неодноразово продовжували термін дії арешту.  Того ж місяця представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

В інтерв’ю «Детектору медіа» в лютому 2016 року відомий український правозахисник Євген Захаров заявив, що Руслан Коцаба – типовий політв’язень. 

У березні 2016 року Центр громадянських свобод звернувся до влади України із вимогою негайно звільнити Руслана Коцабу, який більше року перебував під вартою за підозрою у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.

11 травня 2016 року Комітет Верховної Ради України з питань прав людини національних меншин і міжнаціональних відносин у своїй заяві висловивзанепокоєння з приводу арешту та тривалого утримання під вартою івано-франківського блогера Руслана Коцаби. Члени Комітету вважають, що справа блогера шкодить іміджу України і створює небезпечний прецедент з обмеження свободи слова.

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY