detector.media
21.04.2016 15:31
Міністр фінансів визнав участь в офшорах після журналістського розслідування «Схем» - Седлецька
Міністр фінансів визнав  участь в офшорах після журналістського розслідування «Схем» - Седлецька
Новопризначений міністр фінансів Олександр Данилюк офіційно визнав, що досі формально залишається директором у трьох компаніях в офшорах - дві компанії в Кіпрі та одна в Кайманових островах. Автор програми журналіст «Схеми» (проект «Радіо Свобода») Наталія Сідлецька заявляє, що високопосадовець зробив це зізнання після того, як журналісти повідомили його про підготовку відповідного сюжету із доказами наявності офшорних компаній.

Про це вона написала у своєму Facebook.  

«Міністр офшорних фінансів». Так мав називатися наш сюжет про Олександра Данилюка, що очолив Мінфін в уряді Гроймана. Це той, що з трибуни Ради обурено запевняв: "У мене немає офшорів!" І оголосив перші кроки з деофшоризації. Я пішла в офіційні реєстри Кіпру. Олександр Данилюк донині директор двох кіпрських фірм! Які ще й засновані третьою - з Кайманових островів. Це найбрудніша офшорна пральня світу», - повідомила Наталя Седлецька.

Щоб отримати позицію міністра для сюжету, журналісти 20 квітня на засіданні уряду передали Олександру Данилюку документи на підтвердження з проханням про коментар.

«Після чого міністр написав мені, що увечері запросить нас на інтев'ю і все пояснить. Але знову збрехав. Запрошення я не дочекалась, а міністр більше не відповідав. Натомість сьогодні Данилюк публічно "покаявся" у соцмережі - вибачився перед суспільством, що дійсно не задекларував свої офшори. Каже, тепер "поправив" свою декларацію», - зазначає журналістка.

Наталая Седлецька також впевнена, що можливість високо посадовців безкарно «правити» свою декларацію після журналістських викриттів мала вже давно відійти в минуле.  «Утім, нею і досі прикриваються навіть ті, хто позицінує себе як завзяті антикорупціонери. Система електронного декларування досі не запущена. З іншого боку добре, що міністр визнав свою помилку, коли на неї вказали журналісти - ще до виходу сюжету в ефір», - підсумувала вона.

Перед цим міністр фінансів Олександр Данилюк  написав у своєму Facebook, що «після виявлення помилок із заповненням своєї декларації» вирішив залучити юристів для перевірки компаній групи, в якій він працював під час проживання в Англії.

«За результатами цього дослідження, я вношу зміни до своєї декларації, та хочу принести свої вибачення суспільству – всі ці дані мали бути коректно задекларовані мною “з першої спроби”. Я не займався бізнесом з моменту переїзду в Україну в 2010 році, а відтак не мав і не маю конфлікту інтересів під час перебування на держслужбі. Але, згідно з отриманою інформацією, я ще й досі залишився формально директором у трьох компаніях - дві компанії в Кіпрі та одна в Кайманових островах. Вони входили до групи компаній, якою я керував як один з директорів – тобто як найманій менеджер що діяв в інтересах інвесторів. Я дав інструкції щодо виведення мене з керівних посад – і мої колишні партнери разом з юристами завершують відповідні процедури. Я не задекларував ці компанії одразу, адже вірив, що мої партнери вивели мене з керівного складу цих структур ще в 2010 році. Наразі я продовжую вивчати ситуацію аби точно пересвідчитися, що більше не має жодних речей, що мають бути задекларовані мною публічно», - заявив міністр.

Водночас він запевнив, що погодився очолити міністерство фінансів, щоб здійснити глибоку реформу публічних фінансів.  «Саме тому я свідомо проводжу роботу над своїми помилками, і публічно звітую про них – аби 1) не давати своїм опонентам жодного важеля для тиску на мене і тим самим ставити палки в колеса важливим реформам; та 2) слугувати прикладом відкритості для інших», - підсумував Олександр Данилюк.

Нагадаємо, що 3 квітня на трьох каналах - «Громадському ТБ», «UA:Першому» та каналі «24» - було показанорозслідування програми «Слідство.Інфо» (проект «Громадського ТБ») «Подвійне життя президента» із циклу «Офшори державного рівня» щодо офшорних компаній Президента України Петра Порошенка, яке викликало професійну дискусію.

За зверненням голови НТКУ та члена Незалежної медійної ради Зураба Аласанії, Незалежна медійна рада аналізувала на предмет відповідності професійним та етичним стандартам журналістики передачу команди «Слідство.Інфо», яка транслювалася на телеканалі «UA:Перший» 3 квітня. 18 квітня Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала наявність у передачі «Подвійне життя Президента» проекту «Слідство.Інфо» невідповідності стандартам відокремлення фактів, суджень чи припущень, поваги права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події, а також стандарту доступності інформації.

На фото - Наталя Седлецька

Фото: «Схеми»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY